Din cuprinsul articolului
O piele sănătoasă este esențială pentru a-și putea îndeplini rolul principal, acela de a acționa precum o barieră protectoare pentru întregul tău corp.
Organismul tău depinde de o piele sănătoasă. Pielea este organul ce ne protejează corpul de factorii externi dăunători, acționând ca o barieră protectoare. Cu toate acestea, are nevoie de nutrienți esențiali, astfel încât să își păstreze proprietățile, aspectul și sănătatea. Iată câteva elemente care nu trebuie să lipsească din dieta ta, potrivit WebMD.
Grăsimi sănătoase
Grăsimile sănătoase sunt responsabile pentru aspectul radiant al tenului tău. O lipsă de grăsimi sănătoase îți poate afecta hidratarea și elasticitatea pielii. Nucile, semințele, peștele și avocado sunt surse bune de omega-3.
Vitamina A
Vitamina A este responsabilă pentru vindecarea rapidă a pielii. Fiind un antioxidant, aceasta protejează pielea de razele solare și întrerupe procesul care distruge colagenul. Cu toate acestea, nu este indicat să folosiți doar vitamina A pentru protecția solară, întrucât pielea are nevoie de un filtru mai eficient. Lipsa de vitamina A poate cauza piele uscată, iritată sau texturată.
Vitamina C
Vitamina C este, de asemenea, un antioxidant esențial ce protejează pielea de radicalii liberi. O lipsă de vitamina C poate cauza echimoze, sângerare gingivală și o vindecare lentă a leziunilor cutanate.
Vitamina E
Vitamina E este un antioxidant și antiinflamator care absoarbe energia solară înainte ca aceasta să dăuneze pielii. Astfel, vitamina E previne ridurile și cancerul, păstrând elasticitatea.
Zinc
Zincul este esențial în vindecarea pielii. Fiind de 5 ori mai concentrat în primele straturi ale pielii, este necesar pentru buna funcționare și stabilitate a celulelor epiteliale. De asemenea, acționează și ca antioxidant și poate proteja pielea de razele solare. Lipsa de zinc se poate manifesta printr-o iritație cutanată.
În general, fructele și legumele sunt cea mai bună opțiune, întrucât acestea conțin o multitudine de vitamine, minerale și antioxidanți.
Unele alimente conțin un complex de nutrienți esențiali: ouăle, semințele de in, linte, năut, avocado, ulei de măsline și pește.