Sari la conținut

Nutrienți care te ajută să obții un bronz uniform și să-l menții cât mai mult timp

E vară și una dintre principalele probleme care ne preocupă este cum să ne bronzăm cât mai repede, uniform și nu în ultimul rând fără riscuri în ceea ce privește sănătatea, iar în aceste condiții se vorbește foarte mult despre beta-caroten ca despre un catalizator al procesului de bronzare, a afirmat pentru AGERPRES nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Beta-carotenul ca și substanță aparține unei familii de compuși numiți carotene sau carotenoide și se găsește în fructele și legumele de culoare galbenă sau roșie. El este transformat în organism în retinol (vitamina A) care este un antioxidant foarte necesar.

„Studiile clinice au arătat că, printr-un consum echilibrat de alimente bogate în beta-caroten, organismul poate beneficia de protecție împotriva radicalilor liberi, substanțe care distrug celulele. Această protecție are un nivel mai ridicat atunci când în organism alături de beta-caroten mai există și vitaminele C și E”, spune specialistul.

Cele mai importante surse alimentare de beta-caroten sunt legumele și fructele de culoare verde, galbenă și portocalie: morcov, spanac, salată verde, roșii, broccoli, pepene galben, dovleac, cartof dulce, mango.

În plus, arată Lygia Alexandrescu, se recomandă consumul de brânză dulce proaspătă, alune de pădure nesărate și neprăjite și ouă. În general, cantitatea de beta-caroten existentă într-o plantă este direct proporțională cu intensitatea culorii acesteia.

Suplimentele de beta-caroten însă trebuie luate numai la recomandarea medicului profilactic sau pentru tratarea unor afecțiuni dermale. De asemenea, sensibilitatea pielii la lumina solară poate fi ameliorată atunci când aportul nutrițional de beta caroten este mare.

„Aceste suplimente se găsesc fie sub formă de capsule, fie sub formă de gel și trebuie luate cu alimente care să conțină minim 3 grame de lipide (nuci sau avocado) pentru a se asigura o absorbție maximă. Persoanele care consumă mari cantități de alcool și sunt dependente de nicotină nu trebuie să suplimenteze beta-caroten întrucât în acest caz excesul de beta-caroten crește riscul de boli cardiovasculare și cancer la aceste persoane”, explică nutriționistul.

În afară de scopul terapeutic și profilactic, suplimentele de beta-caroten, care conțin și D-biotina, acid pantotenic și vitamina E, se iau și pentru protejarea pielii și, se pare, pentru bronzarea acesteia în siguranță. În aceste suplimente, beta-carotenul provine din alga verde Dunaliella salina. Datorită emisiilor de raze ultra-violete, radicalii liberi se formează în mod constant însă beta-carotenul blochează acțiunea acestora și previne deci degenerarea țesutului dermal.

D-biotina, substanța care se găsește în suplimente, alături de beta-caroten, este o vitamină responsabilă de o serie de procese metabolice și este indispensabilă în regenerarea celulelor pielii.

Acidul pantotenic are un rol esențial în cadrul metabolismului celular și în special al proceselor care au loc la nivelul pielii (fortificare, reconstruire).

Vitamina E are rol de protector celular și blochează acțiunea agresivă a radicalilor liberi asupra membranelor celulare. Combinația de beta-caroten și vitamina E este foarte eficientă pentru organism pe perioada verii, mai explică ea.

„Așadar, beta-carotenul, alături de celelalte substanțe nutritive protectoare, apăra de acțiunea radicalilor liberi organismul și pielea expusă razelor solare. De asemenea, este obligatorie aplicarea cremelor cu indice maxim de protecție atât înainte, cât și după expunerea la soare, iar timpul de expunere directă și generală la soare să fie limitat și numai dimineața devreme și după-amiază, înainte de apus”, mai arată Lygia Alexandrescu.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel