Categories: Stil de viaţă

Numerele care ne guverneaza corpul: adevarul din spatele „recomandarilor” zilnice

Zilnic ar trebui sa mancam 5 portii de legume si fructe, sa bem 8 pahare de apa si sa facem miscare de 5 ori pe saptamana. Dar cifrele acestea chiar ne pot oferi o silueta de invidiat si sanatate?

Este surprinzator cata incredere nu numai in recomandarile medicilor, ci si in sfaturile primite de la prieteni, de la rude sau de la colegi in ceea ce priveste regulile de sanatate.

Fie ca luam micul dejun, fie ca facem putin sport, fie ca bem doar cafea si fumam o tigara dimineata, fie ca bem alcool dupa masa, fie ca mancam cea mai consistenta masa din zi seara, la putin timp inainte de mancare, toate acestea sunt alegeri zilnice pe care fiecare dintre noi le face in functie de propriul stil de viata.

Modul in care facem aceste alegeri este conditionat de ceea ce am invatat sau „auzit/citit”, unele recomandari provenind de la medici specialistii, altele de la prieteni, unele sfaturi citite din revista sau vizionate in promourile de la televizor.

Oricum ar fi, toate se reduc la cifre, fie ca vorbim de cele „cinci portii de sanatate” pe zi, care ar trebui sa constea in fructe si legume, fie ca este vorba de cele opt pahare de apa pe zi sau de cei doi litri si jumatate de lichide, fie ca este vorba de cele 30 de minute de exercitii fizice recomandate zilnic sau de cele cinci antrenamente indicate pe saptamana, toate sunt cifre care ne guverneaza corpul zi de zi, saptamana de saptamana, luna de luna, toata viata.

Insa cat adevar exista in saptele recomandarilor si al sfaturilor privind stilul de viata? Aceste „cifre” ne pot oferi o sanatate de fier si o silueta de invidiat?

Iata stiinta din spatele numerelor care ne guverneaza corpul!

5 portii de fructe si legume in fiecare zi

Recomandarea formulata astfel se presupune ca are un impact mai mare asupra noastra. Motivul? Oamenii inteleg mai usor mesajul celor „5 portii de fructe si legume pe zi” decat cel al „regimului alimentar variat”. Astfel a aparut recomandarea! Practic, pentru ca multe persoane nu stiu ce inseamna „varietate” in alimentatie, nutritionistii si medicii au stabilit ca cel mai bun mod de a transmite ce implica (in parte) un regim sanatos este sa spui exact „cat”, „ce” si „cand”. „Cat” = Cinci. „Ce” = fructe si legume. „Cand” = zilnic. Aceasta este argumentatia care sta la baza campaniei „Cinci portii de sanatate pe zi” care a patruns la noi in tara relativ recent, dar este promovata peste hotare din 1994.

35 de ani, varsta pana la care femeilor li se recomanda sa faca copii

Familia este fundamentul societatii, iar procreerea este absolut necesara pentru continuitatea familiala si dezvoltatea demografica si sociala. Sub aceste principii, femeile sunt, aproape constant, batute la cap sa faca copii pana nu „le trece timpul”, iar medicii au stabilit ca limita superioara de varsta pana la care ar trebui sa nasti cel putin un urmas este 35 de ani.

Asadar, la 35 de ani expira „termenul de valabilitate reproductiva” al femeilor? Tot cifrele ne dezvaluie adevarul. Statisticile medicale ne arata ca femeile au sanse de 90% de a face copii intre 20 si 35 de ani, in timp ce in intervalul 40-44, sansele scad la 62%. Asadar, intr-adevar, cele care vor copii ar trebui sa „actioneze” pana la varsta de 35 de ani, daca vor sa fie aproape sigure de sansele de reusite in procreere.

 

Continuarea pe Lyla.ro

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

17 minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

47 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: