Sari la conținut

Numărul pacienților cu acest tip de cancer crește alarmant în România! La fel și procentul deceselor din cauza lui. Atenție!

Şeful Clinicii de Dermatologie din Târgu Mureş, profesor doctor Silviu Morariu, susţine că în România cancerul de piele este subdiagnosticat şi depistat cu precădere în formele avansate de boală, iar din acest motiv, începând de marţi, a debutat o nouă campanie de informare, de educaţie şi de depistare precoce a leziunilor cutanate maligne (cancere de piele).

„Asistăm la o creştere alarmantă a incidenţei cazurilor de tumori cutanate maligne în populaţie. Acest fapt se cauzează expunerii prelungite a populaţiei la factorii cancerigeni, lipsei de informare şi educaţie a populaţiei şi lipsei unui program naţional de screening al cancerelor cutanate în general şi a melanomului în special. De asemenea, lipsa simptomatologiei subiective în formele incipiente de boală determină o prezentare tardivă a pacienţilor la medicul specialist (…) Procentul pacienţilor decedaţi cu cancer de piele din totalul pacienţilor diagnosticaţi în ultimii 5 ani este de 9,8% în România faţă de 4,8% în Uniunea Europeană. Aceste cifre demonstrează că în România cancerul de piele este subdiagnosticat şi depistat cu precădere în formele avansate de boală”, a arătat dr. Silviu Morariu, coordonatorul campaniei, într-un comunicat de presă.

Pornind de la această observaţie, susţine dr. Morariu, în cadrul noii campanii va fi urmărită evoluţia incidenţei cancerului de piele în municipiul Târgu Mureş, identificarea factorilor ce influenţează depistarea relativ tardivă a diferitelor forme de cancer cutanat, precum şi modul în care o campanie susţinută de informare şi educaţie a populaţiei poate influenţa depistarea precoce a bolii.

Campania de informare, educaţie şi depistare precoce a leziunilor cutanate maligne (cancere de piele) este organizată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, în parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Societatea Română de Dermatologie, Asociaţia Medicilor de Familie Mureş şi de Liga Studenţilor din Târgu Mureş.

Consultaţiile pentru depistarea cancerelor cutanate nu necesită bilet de trimitere de la medicul de familie.

Examinările de specialitate implică semnarea unui consimţământ informat, efectuarea anamnezei, completarea unui chestionar, examenul clinic al întregului tegument, examenul dermatoscopic al leziunilor cutanate, elaborarea unui program de monitorizare, eliberarea unei scrisori medicale către medicul de familie cu planul de monitorizare sau intervenţie, în baza căruia medicul de familie va elibera bilete de trimitere la medicul specialist.

Pentru eliberarea prescripţiilor medicale în vederea tratării altor afecţiuni cutanate, pacientul are nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie.

Organizatorii campaniei de informare au arătat că, în România, potrivit statisticilor oficiale, incidenţa cancerului de piele era, în 2012, de 4,5% la mia de locuitori cu mult sub media Uniunii Europene de 13% la mia de locuitori. În schimb, rata mortalităţii prin cancer cutanat era de 1,7% la mia de locuitori în România faţă de 2,2% la mia de locuitori în Uniunea Europeană.

Campania se desfăşoară la Clinica de Dermatologie din Târgu Mureş şi la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic Judeţean Mureş (Policlinica II) din Târgu Mureş.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel