Din cuprinsul articolului
Numărul infecțiilor respiratorii a crescut îngrijorător în ultima perioadă, mai ales în rândul copiilor, avertizează medicii. Ei atrag în mod deosebit atenția asupra virusului sincițial, care reprezintă principala cauză de spitalizare la grupa de vârstă sub un an, cu infecții ale traheei, bronhiilor și ale plămânilor.
În Statele Unite a generat deja un adevărat val de îmbolnăviri, care este posibil și în România, consideră președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu.
„Este o evoluție fulminantă, în care numărul de cazuri este mult mai mare decât a fost în ultimii cinci ani, cel puțin și comparativ cu mai mulți ani în urmă. Și sezonul începe mult mai devreme și mai degrabă sugarii și copiii mici sunt afectați, în timp ce pentru adulți, vârstnici numărul de cazuri este comparabil cu alți ani, asta spun.
E foarte probabil ca în următoarele zile să vedem și la noi o creștere importantă a acestor cifre și a incidenței acestor boli”, explică Sandra Așexiu.
În acest context, medicii fac apel la părinți să fie precauți și precizează că există un tratament care ajută la întărirea imunității copiilor născuți prematur.
Medicamentul este gratuit și poate fi administrat lunar în perioada rece la recomandarea doctorului neonatolog, potrivit RRA.
„În primul rând, la copiii foarte, foarte mici, mă refer aici la sugarii de 6 luni sau mai puțin, n-are rost să speriem toți părinții. De ce e importantă chestia asta? Din două motive: pentru că acești sugari foarte mici au ca singură sursă de îmbunătățire a imunității laptele de mamă pe care îl primesc. Deci copiii care sunt arătați artificial nu primesc imunoglobulinele de tip a.
Deci cei foarte mici alăptați artificial ar trebui în mod special să fie protejați prin evitarea spațiilor publice aglomerate, ar trebui să nu se joace fratele mai mare care frecventează grădinița sau școala cu el sau să nu-l pupe pe mâini și pe față, întrucât copiii mici duc mâinile la față și s-ar putea contamina prin picăturile de salivă cu un virus respirator.
Dacă apare oricare dintre cele două semne generale de pericol, adică respirație mai frecventă decât 50 pe minut, respirație grea cu burtica, cu înfundarea părților moi, să se adreseze imediat la medic”, a recomandat medicul Mihai Craiu.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…