Din cuprinsul articolului
Un studiu efectuat la Washington susține că numărul deceselor provocate de Covid-19 ar putea fi de 3 ori mai mare, de fapt. Raportul se bazează pe numărul persoanelor care își pierd viața atât în spital, cât și acasă.
Experții consideră că informațiile studiului ar putea fi veridice, însă nu susțin că autoritățile au avut o intenție negativă. Raportul se poate face în mod eronat din cauza deceselor care nu se adaugă, adesea, din zonele rurale.
Universitatea din Washington a realizat un studiu care indică faptul că numărul deceselor din România din cauza COVID-19 ar putea fi mult mai mare decât cel înregistrat până acum, de 28.699 de persoane. Conform datelor studiului, țara noastră se află pe locul 19 în lume după numărul de decese provocat de coronavirus, cu 87.649 de decese, scrie DC News.
Numărul deceselor, de 3 ori mai mare în realitate!
Bogdan Chirieac, analist politic, dezvăluie că acest studiu ar putea fi veridic, însă nu este de părere că autoritățile au intenționat acest rezultat.
„Universitatea din Washington nu lasă să se înțeleagă că este cineva de vină, ci pur și simplu că baza de calcul este alta. Adică nu s-au luat în calcul cei care au murit acasă de COVID, fără a mai fi raportați. România are o parte importantă a populației în mediul rural, unde se ajunge mai greu, unde nu se raportează întotdeauna.
Dacă cineva de 80 de ani se presupune că a decedat de bătrânețe, dar tocmai i se întorsese copilul din Italia în urmă cu 2 sau 3 săptămâni, că au fost multe cazuri de acest gen, oamenii nu au știut, i-au înmormântat. Deci nu cred că este o vină a autorităților de aici. De altfel, dacă și în Statele Unite, ei estimează un număr dublu de decese și pe plan mondial tot un număr dublu de decese, în România e triplu, ceea ce se înscrie în marja de eroare e administrației românești, care este probabil cea mai puțin performantă administrație din Uniunea Europeană”, a spus Bogdan Chirieac la România TV.