Din cuprinsul articolului
Părinții români acordă o atenție tot mai mare prevenției afecțiunilor stomatologice ale copiilor: numărul copiilor aduși pentru prima dată la dentist până în vârsta de 3 ani s-a triplat în ultimii 2 ani, față de perioada 2014-2015. Datele reies dintr-un studiu național realizat de DENT ESTET 4 KIDS, pe un eșantion de 30.000 de pacienți, de-a lungul a două perioade comparative de 2 ani – 2014-2015 şi 2016-2017. Deși trendul în această direcție este pozitiv, eforturile rămân scăzute: doar 22% din numărul total al copiilor care se prezintă la dentist au vârste sub 3 ani (vârsta recomandată pentru prima vizită medicală).
O creștere pozitivă a fost observată și în rândul părinților care aleg pentru copii tratamentele de prevenție a cariilor dentare,precum sigilările dentare. De două ori mai mulți copii cu vârstecuprinseîntre 6 și 12 ani au beneficiat de acest tip de tratament în intervalul 2016-2017, față de perioada 2014 – 2015. Cu toate acestea, aproape jumătate(47%) dintre copiii participanți la studiu care au avut nevoie de tratamentul cariilor dentare au avut vârsta mai mică de 6 ani.
Prima vizită joacă un rol foarte important în prevenție și în menținerea sănătății orale pe termen lung. Mai mult de jumătate dintre copiii care trec pragul clinicilor dentare ajung cu urgențe dentare, acuzând dureri mari, principalul motiv fiind amânarea vizitei stomatologice. Motivând că dinții de lapte vor fi oricum înlocuiți, mulți părinți subestimează sau ignoră problemele care apar la acest tip de dentiție. În realitate, însă, dinții de lapte joacă un rol extrem de important în dezvoltarea normalăa dinților definitivi. De exemplu, caria unui dinte de lapte poate afecta inclusiv rădăcina dintelui care se dezvoltă, iar extracția dentară poate rezolva doar superficial problema, în multe cazuri fiind chiar contraindicată și producând o serie de efecte negative pe termen lung. O altă problemă este reprezentată de pierderea timpurie a dintelui de lapte, lucru care influențează dezvoltarea spațiilorinterdentare sau apropierea dinților, și poate afecta inclusiv modul în care se dezvoltă structura osoasă a feței.
Printre principalele probleme care apar în mod frecvent la copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 ani se numără cariile, urgențele dentare, problemele ortodontice, dar și afecțiuni ce necesită tratamente complexe.
Cariile afectează aproape 70% din copiii din România, până la vârsta de 19 ani, potrivit Colegiul Medicilor Dentişti din România (CMDR).Și la nivel internațional,situația nu este prea încurajatoare, între 70-80% dintre copiii cu vârsta de 6 ani prezintă carii dentare, conform Organizației Mondiale a Sănătății(2016). De asemenea, potrivit raportului Public Health England(2017), 1 din 4 copii va avea o carie atunci când va începe școala. Potrivit aceleiași surse, străinii sunt însă mai atenți la prevenție, intervenind din timp. Astfel, doar 12% dintre copiii de 3 ani din Marea Britanie au carii vizibile pe 3 dinți, în medie, comparativ cu țara noastră, unde incidența cariilor dentare până la vârsta de 3 ani este de 38% pe mai mult de 3 dinți.
„Din păcate, mulți copii ajung la medicul dentist cu leziuni odontale (carii) profunde și extinse. Acestea necesita tratamente complexe, chiar și la vârste foarte fragede. Cariile se dezvoltă mult mai repede în cazul dinților de lapte, în doar două luni de la apariție ajungând să afecteze pulpa dentară (nervul), să producă durere, să impiedice copilul să fie corect alimentat și să se dezvolte sănătos. De aceea, întotdeauna le recomandăm părinților să vină cu copiii la un prim control în jurul vârstei de 1 an”, a declaratDr. Alina Popescu, medic stomatolog pediatru.
O altă afecțiune asupra căreia tot mai mulți părinți și-au îndreptat atenția este cea a dinţilor înghesuiţi, care au crescut incorect în os sau care prezintă spații interdentare mari. Studiul a relevat o atenție sporită acordată prevenției și pe acest segment, dovedită prin scăderea vârstei la care copiiîncep tratamentele ortodontice (în intervalul 5-8 ani), lucru ce duce la o corecție timpurie a poziției dinților sau obiceiurilor vicioase. Accesarea tratamentelor ortodontice pe acest segment de vârstăa crescut cu 44%,în ultimii 2 ani. Medicii recomandă un consult laortodont încă de la vârsta de 6 ani, pentru a putea identifica, și eventual, corecta la timp aceste probleme.
Noi tehnologii sunt dezvoltate continuu pentru a oferi soluții personalizate la probleme complexe. Spre exemplu, o soluție inovatoare care eliminăadesea clasicele obturații dentare (plombe) o reprezintă coroanele dentare din zirconiu, similare dinților naturali. Acestea înlocuiesc suprafața vizibilă a dinților, protejând rădăcina și structura dintelui natural. Oferă o rezistență mult mai mare în timp față de metodele clasice de tratare a dinților și contribuie la dezvoltarea corectă a dinților și oaselor feței.Numărul pacienților care au beneficiat de astfel de tratamente în ultimii doi ani a crescut de 4 ori față de perioada 2014 – 2015.
„Atât pentru copii, cât și pentru părinți, coroanele dentare din zirconiu sunt o alternativă preferată în majoritatea cazurilor. Sunt estetice, mai rezistente, nu au efecte negative și ajută la reducerea costurilor necesare tratamentului. Din perspectivă medicală, rezultatele tratamentelor cu coroane dentare din zirconiu sunt incomparabile cu extracțiile dentare sau obturațiile clasice și reprezintă o abordare la nivel înalt a stomatologiei pediatrice. În SUA și alte țări pe care le considerăm etalon în medicina dentară pentru copii, coroanele din zirconiu sunt folosite anual în milioane de cazuri”,a declarat și Dr. Ana Maria Vînău, medic stomatolog pediatru.
Un alt instrument care poate corecta poziția dinților în os și preveni diverse afecțiuni pe termen lung o reprezintă trainerele dentare, niște gutiere moi, uşor de purtat, care au rezultate impresionante chiar şi după două săptămâni de la începerea tratamentului. Fiind specific dentiţiei temporare, tratamentul ortodontic cu trainer poate fi realizat chiar de la vârsta de 3 ani. Se mai numeşte şi „habit corrector – corector de obiceiuri vicioase”, iar conform Academiei Americane de Stomatologie Pediatrică (AAPD), 80% dintre copii au nevoie de trainer dentar.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…