Diabetul a înregistrat o creștere dramatică în rândul copiilor din Statele Unite între anii 2000 și 2009, relevă un nou studiu citat de USA Today.
Cazurile de diabet de tip 1, o boală autoimună, s-au înmulțit cu 21% între 2000 și 2009, ajungând la 1,93 la 1.000 de copii. Prevalența diabetului de tip 2, asociat cu obezitatea, a crescut de asemenea cu peste 30% în aceeași perioadă, ajungând la nivelul de 0,46 la 1.000 de copii, potrivit studiului prezentat sâmbătă la o reuniune a Societăților de pediatrie desfășurată la Vancouver, în Canada.
Pe plan național în SUA, aproape 167.000 de copii și adolescenți suferă de diabet de tipul 1, iar peste 20.000, de diabet de tipul 2, a precizat autoarea studiului, Dana Dabelea, de la Institutul de sănătate publică din Aurora, statul Colorado. Or, fiecare caz nou înseamnă povara pe viață a unui tratament dificil și costisitor și riscul de complicații grave, a subliniat aceasta.
În studiu au fost implicați 3 milioane de copii și adolescenți din diferite regiuni ale SUA, fiind cel mai cuprinzător studiu de acest gen realizat până acum, potrivit lui David Ludwig, directorul Centrului de prevenire a obezității al Fundației New Balance, de pe lângă Spitalul de Pediatrie din Boston, dar care nu a luat parte la studiu. Autorii acestuia nu au luat în calcul și informațiile din ultimii cinci ani.
Diabetul de tip 1, cunoscut mai demult și ca diabetul juvenil sau insulino-dependent, apare în situațiile când pancreasul nu secretă suficientă insulină, hormon de care organismul are nevoie pentru prelucrarea zaharurilor și producerea de energie. În cazul diabetului de tip 2, declanșat de regulă la vârsta adultă, organismul devine ‘rezistent’ la efectele insulinei sau nu produce destulă insulină, după cum explică Clinica Mayo.
Medicii au obținut progrese majore în tratarea diabetului de tip 1 și prevenirea complicațiilor, a menționat David Ludwig. În schimb, copiii care fac diabet de tip 2 se confruntă cu riscuri serioase, cu atât mai mari cu cât este vorba în cea mai mare parte de copii obezi. Împreună, obezitatea și diabetul generează un risc sporit de atacuri de cord, cerebrale, disfuncții renale, orbire sau amputări ale membrelor. Dacă în trecut diabetul de tip 2 era considerat o boală a vârstei mijlocii sau a treia, care se instala în rândul celor supraponderali, faptul că în prezent copiii fac această boală la vârste atât de fragede arată gravitatea la care a ajuns criza obezității din SUA, a punctat Ludwig.
Per total, diabetul afectează în SUA 25,8 milioane de oameni de toate vârstele, sau circa 8,3% din populație, conform Institutului național pentru diabet, boli digestive și renale, din cadrul Institutului pentru Sănătate Publică.
Răspândirea diabetului de tip 2 pare să aibă la origine creșterea ratei obezității, lipsa de exercițiu fizic și o dietă precară. În ce privește diabetul de tip 1, oamenii de știință sunt mai puțin siguri, dar există indicii că răspândirea sa ar fi legată de modificarea microbiomului, ansamblul bacteriilor și al altor microbi care trăiesc în și pe corpul omului, cu precădere în tractul digestiv, a precizat Ludwig.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…