Sari la conținut

Numărul cazurilor de cancer a crescut alarmant la aceasă categorie de vârstă și medicii nu știu de ce

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cancer pulmonar

Tendință îngrijorătoare în ultimele două decenii: numărul cazurilor de tumori grave în rândul tinerilor a înregistrat o creștere semnificativă. „Wall Street Journal” (WSJ) a evidențiat acest aspect într-un reportaj recent, iar profesorul Roberto Burioni, specialist în Microbiologie și Virusologie la Universitatea Vita-Salute San Raffaele din Milano, a distribuit comentariul pe rețelele de socializare. Acesta a dedicat cea mai recentă carte a sa, intitulată „Match Point. Cum știința învinge cancerul” (Editura „La Nave di Teseo”), domeniului oncologiei, subliniind că încă nu se cunoaște cauza acestei creșteri alarmante a incidenței tumorilor în rândul tinerilor.

Datele recente, care au stârnit îngrijorarea exprimată de Burioni, indică fără echivoc că neoplasmele afectează o proporție din ce în ce mai mare de tineri în Statele Unite și în întreaga lume, uimind comunitatea medicală, conform informațiilor oferite de WSJ. În Statele Unite, conform statisticilor federale, ratele de diagnosticare a cancerului au înregistrat o creștere semnificativă în 2019, ajungând la 107,8 cazuri la 100.000 de persoane sub vârsta de 50 de ani, în creștere cu 12,8% față de cifra de 95,6/100.000 înregistrată în 2000.

Ca o confirmare adițională a acestei tendințe îngrijorătoare, un studiu publicat anul trecut în revista „BMJ Oncology” a evidențiat o creștere globală semnificativă a cazurilor de cancer la persoanele sub 50 de ani, cu cele mai ridicate rate în America de Nord, Australia și Europa de Vest.

Tot mai multe cazuri de cancer la tineri: cauze

Principalii suspecți? Mai puțină activitate fizică, mai multe alimente ultraprocesate și noi toxine în circulație. „Pacienții sunt din ce în ce mai tineri”, afirmă Andrea Cercek, care conduce un program pentru pacienții cu cancer gastrointestinal cu debut precoce la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, unde a fost tratată Meilin Keen, o tânără de 27 de ani cu a cărei poveste începe articolul WSJ.

În iunie anul trecut, Meilin studia pentru examenul de avocat, când a început să vomite sânge. Inițial a crezut că a băut prea multă cafea. A mers la camera de gardă doar când vederea i s-a întunecat și a simțit că leșină. În spital, medicii au stabilizat-o și au supus-o investigațiilor, iar când unul dintre ei a avansat ipoteza unei bacterii cancerigene, Meilin aproape că a râs. Apoi, din păcate, confirmarea: „Nu m-am gândit niciodată la cancer până nu l-am avut”, mărturisește Keen.

Cercek crede că este „probabil” ca la baza exploziei cancerelor la persoane sub 50 de ani să existe „o schimbare de mediu, ceva în alimentele noastre, în medicamentele noastre sau ceva ce încă nu am identificat”.

Cancer de colon și nu numai

Moartea actorului Chadwick Boseman la vârsta de 43 de ani din cauza cancerului de colon a pus în centrul atenției prevalența în creștere a acestui cancer la persoanele sub 50 de ani, relatează WSJ. O tendință care îi alarmase deja pe oncologi în deceniul precedent. Experții și-au dat seama curând că fenomenul privea și alte forme de cancer, de la cancerul pancreatic până la cancerul de apendice, de la cancerul de stomac până la cancerul uterin.

„Cancerul colorectal era canarul în mina de cărbune”, este metafora folosită de Timothy Rebbeck, un epidemiolog pentru tumori de la Dana-Farber Cancer Institute din Boston. Rata mortalității prin cancer în Statele Unite a scăzut cu o treime din 1991 – relatează WSJ – datorită reducerii fumatului, tratamentelor mai eficiente și screeningului pentru diagnosticul precoce.

Totuși, creșterea numărului de cancere cu debut precoce amenință să încetinească progresele înregistrate în lupta împotriva cancerului, chiar dacă tumorile continuă să afecteze mult mai des persoanele în vârstă. În 2019, o cincime dintre pacienții noi cu cancer colorectal aveau sub 55 de ani, o cifră care aproape s-a dublat față de 1995.

Și pacienții mai tineri sunt adesea diagnosticați când cancerul este într-un stadiu avansat, atât de mult, încât ratele mortalității pentru cancerul colorectal în rândul persoanelor peste 65 de ani este în scădere, în timp ce cresc în rândul persoanelor sub 50 de ani.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel