Sari la conținut

Nu vă tratați singuri de răceală și gripă! Prof. Adrian Streinu-Cercel: ”Unele medicamente pot modifica virusul gripal”

Cercel

Nu luați medicamente pentru răceală sau gripă înainte de a merge la medic pentru că vă pot face mai mult rău decât bine, atrag atenția specialiștii. Boala poate evolua diferit, în funcție de ficare pacient în parte, iar tratamentul trebuie adaptat în funcție de simptome. 

„Există medicamente care pot duce la modificarea virusului de gripă, de aceea, nimeni nu trebuie să ia medicamente decât cele pe care i le recomandă medicul lui. Eu, de exemplu, nu pot spune ce trebuie luat în cazul gripei, la modul general, pentru ca ar fi gresit. Ar da toata lumea buzna la farmacie si ar lua medicamentele despre care as vorbi eu, ceea ce ar fi o catastrofa. Fiecare pacient trebuie sa ia medicamente asa cum i se potrivesc, în funcie de simptomatologia pe care o are sau de gradul de intensitate a bolii. Efectele gripei se pot întinde la un pacient chiar si pâna la o perioada de trei saptamâni”, a atras atenția prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș, pntru evz.ro. 

„Este o mare greşeală ca un bolnav să meargă la farmacie înainte să ajungă la medic”

Medicii de familie întâlnesc destul de des probleme la pacienii care aleg sa se trateze direct la farmacie, sau chiar decid singuri ce medicamente sa ia atunci când au gripa.

„Dacă vă duceaţi la o sută de farmacii, cu siguranţă primeaţi tratamente diferite la toate. Este o mare greseala ca un bolnav sa mearga la farmacie înainte sa ajunga la medic. Eu îi sfatuiesc pe cei care se confrunta cu probleme de sanatate sa consulte mai întâi medicul de familie. Dacă simptomele bolii sunt severe, trebuie chemată salvarea. Asa trebuie procedat, nu sa se mearga direct la farmacist”, a declarat medicul de familie Sandra Alexiu, pentru evz.ro.

Medicamentele luate „după ureche” fac rău

Potrivit specialistei, medicamentele pe care ni le recomanda farmacistii sunt toate pentru raceli si gripe, însa, unele dintre aceste leacuri ne pot face rau daca nu discutam înainte si cu medicul de familie. „Exista medicamente care dau arsuri, sau ne pot afecta inima. De exemplu, Nurofenul nu este indicat celor care au ulcer, de aceea este firesc ca bolnavul sa primeasca o rețeta de la medicul lui, care îi cunoaste toate problemele. Multe medicamente conțin paracetamol, iar intoxicaia cu aceasta substana poate fi una foarte grava. Nu toţi farmaciştii îi întreabă pe pacienţi ce probleme au sau dacă suferă şi de alergii”, mai spune medicul Sandra Alexiu.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel