Expertul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi crede că existăt destule metode pentru a ne proteja de mezelurile de proastă calitate.
La fel ca în cazul tuturo produselor alimentare și în cazul mezelurilor este foarte important să citim eticheta.
”Recomand cumpărătorilor să se uite la etichete, care sunt buletinul de identitate al mezelurilor. Există trei tipuri de etichete. Cea compoziţională, de unde vor afla ingredientele, aditivii (E-urile) şi aromele folosite în fabricare. Mai există eticheta nutriţională şi cea referitoare la alergeni. Două sunt obligatorii, cea compoziţională şi cea legată de alergeni (conţine soia sau ou, alergeni majori). Eticheta opţională, trecută de obicei de producătorii de mai mare încredere, este cea nutriţională care arată cantitatea de proteine, glucide, lipide, minerale.”, ne sfătuiește prof. Mencinicopschi.
potrivit expertului în alimentație, la eticheta compoziţională există următoarea lege impusă: primul ingredient este şi cel mai important cantitativ. Dacă se începe cu apa înseamnă că reprezintă procentul cel mai ridicat. Urmează slănină, şorici, carne, spre sfârşit sunt E-urile şi aromele.
Dacă citiţi pe lângă carne, emulsie de şorici, produsul este în regulă, dacă însă sunt substanţe precum caragenan (o substanţă de îngroşare) şi altele care vă întorc limba pe dos, nu cumpăraţi, chiar dacă preţul vă încântă.
Cu cât mezelul este mai ieftin, cu atât este mai scăzut din punct de vedere nutritiv. Reţineţi ingredientele, întrebaţi, căutaţi pe google ce înseamnă. După ce v-aţi informat, cumpăraţi sau nu în cunoştinţă de cauză.
Foarte util pentru cumpărători este să se uite la etichetă pe calorii: produsele care au mai mult de 100, 200 de kilocalorii la suta de grame trebuie evitate sau consumate în cantităţi mici. Atenţie şi la cantitatea de sodiu (sare), mezelurile care au mai mult de 0,5 grame de sare la sută de grame trebuie eliminate sau consumate cu moderaţie.
La mezelurile tăiate, legea europeană obligă să scrie în galantar ce conţin.
”La salam nu este bine să luăm feliat, pe de o parte, pentru că nu mai vedem valabilitatea, deşi şi aceasta e obligatoriu să fie trecută, dar şi pentru că se râncezesc mai repede şi devin toxice, pentru că au o suprafaţă crescută de contact cu oxigen. Dacă vi se taie în faţă mezelul, trebuie să îl consumaţi cât mai repede”, adaugă prof. Gheorghe Mencinicopschi.
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…
Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…
Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…
7 semne ale deficienței grave de VITAMINA D pe care nu trebuie să le ignori.…
Sunteți gata să explorați tărâmurile enigmatice ale astrologiei și să descoperiți ce semne zodiacale prezintă…
Prințul Harry marchează din nou o diferență radicală între modul în care trăiește și cel…