Din cuprinsul articolului
Testele antigen de detectare a virusului SARS-CoV-2 reprezintă o alternativă mai rapidă și mai accesibilă de confirmare sau înlăturare a suspiciunilor de infectare în cazul apariției unor simptome sau contactului direct cu persoane pozitive COVID-19. Cu toate acestea, nu toate testele rapide sunt eficiente și nu puține au fost cazurile în care persoane cu rezultate negative la testele rapide au fost confirmate pozitiv în urma testelor de tip RT PCR. Ce teste rapide sunt recomandate și ce specificații trebuie să urmăriți înainte de a efectua un test rapid antigen.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă utilizarea testelor antigenice rapide în special atunci când testele RT-PCR sunt temporar indisponibile. De asemenea, OMS recomandă folosirea testelor rapide care îndeplinesc anumite cerințe. Printre acestea se află:
Studiile arată că cele mai eficiente teste rapide de detectare a infecției cu SARS-CoV-2 sunt testele fabricate în Coreea de Sud sau în colaborare cu companii de cercetare din aceeași țară. De altfel, primele teste rapide COVID-19 distribuite la nivel mondial au fost cele de proveniență sud-coreeană.
Este recunoscut faptul că sectorul științei și al tehnologiei din Coreea de Sud este unul dintre cele mai avansate din lume, cu rezultate impresionante în domeniul roboticii și al inteligenței artificiale, dar și în cercetarea medicală.
Pe piața din România există câteva teste fabricate de companii coreene, care se evidențiază prin procente foarte ridicate de specificitate și sensibilitate, comparativ cu rezultatele RT-PCR.
Printre acestea, enumerăm testul BIOCREDIT COVID-19 Ag, cu o specificitate relativă >99.9% și sensibilitate de 90.32%, produs de RapiGEN, unul dintre liderii industriei de diagnosticare in vitro.
STANDARD Q COVID 19-Ag este de asemenea un test rapid antigen avizat de OMS, cu o sensibilitate de 96,52% și o specificitate de 99,68%, produs de SD Biosensor Inc. din Coreea de Sud, companie care ocupă locul 1 la nivel mondial în domeniul diagnosticării in vitro.
Și compania elvețiană Roche, una dintre cele mai mari nume din industria farmaceutică și de diagnostic din lume, a decis să colaboreze cu SD Biosensor Inc, pentru producerea testului rapid ELECSYS SARS-CoV-2 Antigen, cu sensibilitate de 94.5% și specificitate de 99,9%.
Primul test rapid antigen cu performanțe conforme cerințelor OMS fabricat în România este deja distribuit la nivel național.
Testul Rapid COVID-19 ANTIGEN DDS Diagnosticare o sensibilitate de 98.77% și specificitate relativă de 99.03% și este produs de DDS Diagnostic, companie 100% românească, dedicată inovării în domeniul diagnosticului in vitro. Fondată în anul 2002, compania a produs și teste rapide de depistare a gripei sau hepatitei Tip A.
”Testele rapide antigen sunt foarte utile în depistarea precoce a eventualelor îmbolnăviri și, astfel, prevenirea răspândirii noului coronavirus. Dar important este să folosim teste rapide eficiente, cu sensibilitate și specificitate ridicate, pentru a nu avea surpriza unor rezultate fals negative sau fals pozitive. Important este să depistăm corect cazurile de îmbolnăviri, pentru a avea o șansă de a reveni la normalitate”, a precizat Marius Marinoff, reprezentant protejat.ro, platformă online care oferă produse esențiale în lupta împotriva COVID-19, unul dintre principalii parteneri InfoCons în campania socială ”Nimeni să nu fie uitat! Ajută-ne ca să-i ajutăm!”, în cadrul căreia a donat aproape un milion de măști de protecție și 1000 de teste rapide pentru elevii și cadrele didactice din medii defavorizate.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…