Din cuprinsul articolului
Cât rezistă ouăle la frigider și cum se păstrează ouăle. Ouăle sunt foarte perisabile şi trebuie ţinute la frigider, în cea mai răcoroasă parte a acestuia, în cartonul în care le-aţi cumpărat. Dacă sunt sparte, găurite sau curge zeamă din ele, aruncaţi-le. Riscul de infecţie este mare.
Înainte de a aşeza ouăle la frigider, este bine să nu le spălaţi. Înainte de a fi comercializate, ele trec deja prin această procedură. Potrivit specialiştilor, este indicat să nu le ţineţi la frigider mai mult de o săptămână.
Temperatura cea mai bună pentru a împiedica alterarea ouălor este cuprinsă între 1 și 5 grade. Ouăle se pun la păstrare cu partea mai ascuțită în jos. Ouăle crude, în coajă, pot fi păstrate în siguranță, la frigder, pentru 4-5 săptămâni de la data fabricației sau 3 săptămâni după ce au fost cumpărate. Ouăle crude ce au fost scoase din coajă trebuie păstrate la frigider într-un recipient etanș, timp de 2 zile.
Ouăle fierte, în coajă, pot fi păstrate timp de o săptămână după fierbere, în frigider. În cazul ouălor fierte și decojite, se recomandă consumul lor în aceeași zi pentru a evita riscurile pentru sănătate .
Cea mai simplă metodă de a testa prospeţimea ouălor este să le cufundaţi într-un castron cu apă. Unul foarte proaspăt se va lăsa imediat la fund datorită greutăţii sale. Unul mai puţin proaspăt, în care a pătruns aerul, se va lăsa mai greu la fund, iar dacă este stricat va pluti.
O altă metodă de a verifica starea ouălor este să să spargeţi unul dintre ele într-o farfurie. Dacă gălbenuşul este rotund şi compact şi rămâne în centrul oului, înseamnă că acesta este proaspăt. În schimb, dacă gălbenuşul se dispersează, înseamnă că oul este vechi.
Cel mai bine este să mâncaţi ouă dimineaţa. Sunt un furnizor important de energie şi vă pot ţine de foame până spre prânz. Spre seară, când metabolismul încetineşte, ouăle devin un produs hipercaloric şi greu de digerat.
Pe cât posibil, evitaţi combinaţiile de ouă, cârnaţi şi cartofi prăjiţi, deoarece sunt „adevărate bombe calorice”. O persoană care suferă de o boală a inimii, are colesterolul crescut sau alte probleme de metabolism este bine să nu exagereze cu acest produs. „Sfatul meu este să mănânce un ou-două pe săptămână sau să îşi facă omeltă din două albuşuri şi un singur gălbenuş”, recomandă dr. Corina Zugravu, medic nutriționist.
Nu este recomandat să consumi ouăle foarte proaspete, de numai câteva zile. La suprafața lor poate exista bacteria Salmonella, responsabilă de toxiinfecții alimentare severe. Dacă ouăle stau la rece câteva zile înainte de a le consuma, riscul de infecție scade.
Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…
Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…
APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…
Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…
La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…