Din cuprinsul articolului
Nu te atinge de aceste alimente în postul Crăciunului! Carmen Brumă: 5 reguli pentru o alimentație sănătoasă în această perioadă
Pe 15 noiembrie a început Postul Crăciunului, post ce durează 40 de zile. Cu toate acestea, este un post mult mai uşor decât Postul Paştelui, având în vedere că sunt multe zile în care se dă dezlegare la pește de către Biserica Ortodoxă.
Lipsa timpului și programul haotic îi determină, de multe ori, pe cei care s-au hotărât să țină acest post să facă greşeli în ceea ce priveşte alimentaţia, întrucât consumă în mod regulat anumite produse care sunt o adevărată bombă calorică.
Există câteva alimente pe care toţi cei care vor să ţină Postul Crăciunului trebuie să le evite. Cei care țin post trebuie să evite consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate. Ideal ar fi să preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase.
De asemenea, prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale, nu sunt indicate în această perioadă. Specialiștii recomandă consumul mâncărurilor gătite: supe, ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și salate.
În acest sens, Carmen Brumă vine în ajutorul celor care s-au decis să țină post, cu o listă care cuprinde cinci sfaturi pentru o alimentație sănătoasă, evidențiind cele mai comune greșeli alimentare.
„1.Legumele sunt alimentele de baza in alimentatia de post. Ele trebuie consumate la fiecare masa principala. Atentie insa, termenul “legume” este larg si cuprinde 3 categorii:
2.Fructele fac parte din categoria desert si se consuma mult mai rar decat legumele.
3. Din cauza ca proteinele vegetale sunt inferioare din punct de vedere al calitatii celor animale , ele trebuie combinate cu atentie. Asociati proteinele de origine vegetala astfel incat sa aveti tot spectrul de aminoacizi esentiali in dieta. Pentru un aport optim de aminoacizi esentiali, combinati la aceeasi masa legume si cereale cum ar fi orez cu mazare, fasole cu porumb, cuscus cu naut sau linte.
4.Evitati sau chiar excludeti in post urmatoarele produse
5. Pentru o mai buna absorbtie a fierului din sursele vegetale ( care este fier non hemic si nu se absoarbe la fel cu cel hemic de origine animala) (legume cu frunze verzi, fasole, linte) adaugati o sursa de vitamina C (lamaie, suc de lamaie, grepfruit)”, a scris Carmen Brumă pe Facebook.
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…