Traiul lângă un aeroport duce la creşterea circumferinţei taliei, din cauza stresului provocat de zgomot, afirmă autorii unui studiu realizat în Suedia.
Studiul a analizat legătura dintre starea de sănătate a 5.000 de locuitori din regiunea Stockholm, monitorizaţi între opt şi zece ani, şi nivelul sonor înregistrat în locuinţele lor.
Cu cât zgomotul suportat zilnic de voluntari era mai mare, cu atât ei erau expuşi unui risc mai crescut de a se îngrăşa, au explicat şase cercetători de la Institutul Karolinska, specializaţi în medicina de mediu, medicina moleculară şi endocrinologie.
„Este vorba de o creştere a circumferinţei taliei de 1,5 centimetri pentru fiecare urcare cu 5 decibeli a nivelului sonor”, a precizat coordonatoarea studiului, Charlotta Eriksson, într-un comunicat.
Acea acumulare de grăsime s-ar datora hormonilor stresului, în principal cortizolului, produşi în cantităţi tot mai mari pe măsură ce zgomotul ambiental creşte.
„Obezitatea abdominală reprezintă un factor de risc atât pentru maladiile cardiovasculare, cât şi pentru diabet şi, întrucât o parte importantă a populaţiei este expusă zilnic la niveluri sonore ridicate cauzate de industria de transport, zgomotul ar putea avea efecte asupra sănătăţii mult mai puternice decât se credea până acum”, a adăugat Charlotta Eriksson.
În schimb, traiul în apropiere de aeroportul Stockholm-Arlanda nu creşte riscul de obezitate (măsurat prin indicele de masă corporală), nici cel de diabet, afirmă acelaşi studiu.
Studiul savanţilor suedezi, primul care a încercat să stabilească o corelaţie între zgomot şi obezitatea abdominală, a fost publicat în revista americană Environmental Health Perspectives.