Nu orice medicament pe care-l luaţi este periculos pentru corpul expus la soare. Dar, dacă vorbim despre medicamentele fotosensibilizante, trebuie acordată o atenţie maximă, pentru că reacţiile chimice induse de soare pot produce reacţii toxice şi alergene la nivelul pielii.
Iată câteva dintre medicamentele de care trebuie să vă feriţi:
– antibiotice (exemplu: tetraciclina, doxacilina, ciprofloxacin, ofloxacin, azitromicina, enoxacin, oxitetraciclina, pirazinamid, etc.);
– medicamente antidiabetice (glipizide, gliburid);
– anxiolitice (luate în caz de anxietate, atacuri de panică, frică de societate şi alte fobii, exemplu: alprazolam);
– somnifere (seconal);
– antidepresive (amitriptilina, nortriptilina, doxepin, desipramina, imipramina, protriptilina);
– produse hormonale (orice pastilă care conţine estrogen);
– antiinflamatorii nonsteroidiene (exemplu: ibuprofen, ketoprofen, naproxen, indometacin, fenilbutazona);- diuretice (furosemida, hidroclortiazida, indapamida);
– medicamente folosite în tratamentul cancerului (dacarbazin, fluorouracil, flutamide, methotrexate, vinblastine), al hipertensiunii (minoxidil, metildopa), al alergiilor (astemizol, loratidina, terfenadin), al tulburărilor de ritm cardiac (amiodarona, quinidina).
De asemenea, dacă aveţi probleme cu acneea, trebuie să fiţi foarte atentă la folosirea produselor antiacneice aplicate local. Atenţie! Citiţi în detaliu prospectul medicamentelor pentru a evita efectele adverse cauzate de soare.
Ce trebuie să faceţi dacă vă aflaţi sub medicaţie
Nu staţi la plajă, deoarece chiar şi o mică expunere a gâtului sau a mâinilor poate determina declanşarea unei reacţii alergice sau toxice. Este foarte important să discutaţi cu un specialist despre posibilitatea de întrerupere a tratamentului sau de înlocuire a acestuia cu alte medicamente care nu vă expun riscurilor. (sursa: www.topsanatate.ro)