Din cuprinsul articolului
Cel mai periculos ingredient pentru inimă nu e sarea, așa cum am fi înclinați să credem, ci zahărul, spun acum oamenii de știință, după ce au investigat efectele diferitelor carbohidrați asupra sănătății cardiovasculare.
Ei au descoperit că un consum excesiv de zaharuri adăugate crește riscul cardiovascular.
Zaharurile libere includ zaharuri adăugate din alimente și băuturi, cum ar fi ciocolată și iaurturile aromate. De asemenea, se găsesc în miere, sucuri de fructe neîndulse și sucuri de legume.
Alte tipuri de zaharuri apar în alimente precum legume, cereale și produse lactate. Deoarece aceste zaharuri sunt conținute în pereții celulari, organismul le absoarbe mai greu și să nu cauzează o creștere rapidă a glicemiei ca zaharurile libere.
Aportul de zaharuri libere mai mare se corelează cu un nivel mai mare de trigliceride, ducând la boli cardiace ischemice. Studiile sugerează, de asemenea, că aportul ridicat de fibre – un alt tip de carbohidrați – scade riscul bolilor de inimă.
Recent, cercetătorii au analizat date medicale pentru a înțelege mai multe despre modul în care carbohidrații se raportează la riscul cardiovascular.
Au descoperit că un aport mai mare de zaharuri libere este asociat cu o incidență mai mare a bolilor cardiovasculare și cu un nivel crescut de trigliceride.
„Zaharurile adăugate găsite în gustări dulci și băuturi îndulcite sunt extrem de dăunătoare. Și nu doar pentru dinți, ci și pentru sănătatea inimii, ” a precizat dr. Daniel Atkinson, pentru Medical News Today.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat date medicale de la 110.497 de participanți. Cercetătorii au comparat aceste date cu înregistrări de sănătate care detaliază diagnosticul de afecțiuni cardiovasculare și factori de risc, cum ar fi nivelul trigliceridelor. Participanții au fost urmăriți timp de 9,4 ani.
În perioada de urmărire, cercetătorii au înregistrat 4.188 de cazuri de boli cardiovasculare, 3.138 cazuri de boli cardiace ischemice și 1.124 cazuri de accident vascular cerebral.
Ei au descoperit că cei cu un aport mai mare de zaharuri libere prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral. Între timp, cei care au consumat mai multe fibre aveau un risc mai mic de boli cardiovasculare.
Din analizele suplimentare, cercetătorii au descoperit că un aport mai mare de zaharuri libere a dus și la niveluri mai crescute de trigliceride. De asemenea, au descoperit că înlocuirea unui procent de doar 5% din aportul zilnic de zaharuri libere cu carbohidrați complcși a fost asociată cu un risc mai mic de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral.
Dr. Elexander Atkinson, medic de familie în SUA, care nu este implicat în studiu, a declarat pentru MNT că unul dintre principalele preluări ale studiului este că diferite tipuri de carbohidrați afectează riscul cardiovascular diferit.
„Problema o reprezintă carbohidrați simpli, rafinați și procesați – în exces. Studiul a constatat că nivelurile mai mari de fibre- un alt tip de carbohidrat- a redus riscul de boli de inimă.
Carbohidrații simpli cresc riscul cardiovacular în mai multe moduri, Cresc riscul de diabet, un factor de risc major pentru bolile de inimă. De asemenea, pot crește tensiunea arterială, ceea ce este, de asemenea, un factor de risc major pentru bolile de inimă. Metabolic, este posibil ca organismul tău să nu poată prelucra tot acest zahăr într -un mod sănătos și asta poate provoca o creștere a trigliceridelor, care a fost observată în acest studiu. Trigliceridele sunt, de asemenea, legate de boli de inimă. Persoanele care mănâncă mai mult zahăr sunt mai predispise să fie supraponderale și, din nou, acesta este un factor de risc pentru bolile de inimă. ”
De dr. John Higgins, medic cardiolog sportiv a menționat că un aport ridicat de zahăr adăugat ar putea crește inflamația și poate provoca disfuncții vasculare, ceea ce crește riscul cardiovascular.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…