Un metabolism leneș te împiedică să scapi de kilogramele în plus. Există, însă metode prin care îl poți stimula.
Metabolismul este pe de o parte programat de genetică, dar pe de altă parte poate fi influențat de stilul de viață. Acesta este o rețea complexă de hormoni și enzilme care transformă mâncarea în combustibil și determină cât de eficient este folosit acest combustibil.
De fiecare dată când mâncăm sau bem, metabolismul transformă caloriile în energie.
Iată ce alimente stimulează natural metabolismul.
Ghimbir
Așa cum se întâmplă și capsaicina din ardeiul iute, iuțeala din ghimbir scade pofta de mâncare și crește rata metabolică după masă. Adaugă ghimbir feliat sau ras în mâncare sau în ceai.
Migdale
O dietă săracă în calorii care inlcude migdale ajută la slăbit, potrivit unui studiu din 2003. Cercetătorii cred că grăsimile sănătoase din migdale echilibrează nivelul insulinei și cresc senzația de sațietate.
Avocado
Deși este bogat în grăsimi și calorii, este plin de fibre, vitamine și minerale. Majoritatea caloriilor din avocado se trag din grăsimile mononesaturate, ceea ce ajută la controlul ratei metabolice.
Ulei de măsline
Consumă grăsimi ca să arzi grăsimi! Deși pare că nu are sens, grăsimile sănătoase mononesaturate precum cele din uleiul de măsline pot stimula arderea caloriilor. Și grăsimil sănătoase trebuie să fie consumate în cantități limitate.
Ardei iute
Ardeii iuţi sau alimentele picante şi fierbinţi “biciuiesc” metabolismul şi stimulează activitatea sistemului nervos. Un ardei iute creşte rata arderilor cu 20%.
Usturoi
Dacă adaugi usturoi alimentelor pline de grăsimi și de carbohidrați, efectele dăunătoare ale acestora sunt contracarate. Studiile au arătat că usturoiul ajută la controlarea nivelului de lipide din organism.
Brocoli
Brocoli conține două elemente esențiale: calciul șu vitamina C care împreună stimulează metabolismul. Cei cu problemele de tiroidă, ar trebui să evite însă cruciferele.