Sari la conținut

Nu reușești să dormi noaptea? Lipsa acestui nutrient provoacă insomnie

Sursă foto: Pixabay

Cauze insomnie. O cauza a aparitiei apatiei, a insomniei, a durerilor de cap, a anxietatii, a tulburarilor digestive si a crampelor musculare poate fi deficitul de magneziu din organism.

Magneziul este al patrulea in clasamentul celor mai importante minerale din organismul uman, pe langa calciu, potasiu si fier, fiind indispensabil in procesul de metabolizare a glucidelor, lipidelor si proteinelor, dar si in excitabilitatea neuromusculara. In egala masura, magneziul este un regenerator celular, un echilibrant psihic si un drenor hepatic care contribuie si la mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos si previne atacurile de inima.

Cauze insomnie. Lipsa unui mineral extrem de important

“Cantitatea de magneziu din organismul unui adult este de aprox. 25 g si mai mult de jumatate din acesta se gaseste in oase, un sfert in muschi, iar restul in inima, ficat, rinichi, tub digestiv si plasma. Nevoia zilnica de magneziu pentru fiecare kilogram din corp este de 5 mg, copiii au nevoie de 15 mg per kilogram/corp, iar femeile insarcinate de 10 mg per kilogram/corp.

De multe ori, simptomele deficitului de magneziu sunt asemanatoare celor cauzate de carenta de calciu: crampe musculare, stari de nervozitate, lipsa de concentrare, stres, oboseala, memorie mai slaba. Este greu de diagnosticat deficienta de magneziu deoarece aceasta nu apare la testele de sange.

De aceea, suplimentele alimentare se administreaza numai daca ne cunostem bine starea de sanatate si in functie de varsta, de gen, de efortul fizic sau intelectual depus. Luate in exces sau necorespunzator si vitaminele pot fi periculoase”- explica dr. Florenta Cretu.

Care este rolul magneziului in organism?

• Asigura sanatatea inimii prin participarea la distribuirea eficienta a potasiului, calciului si a altor nutrienti la nivel celular
• Consolideaza oasele impreua cu calciul si cu vitamina D
• Purifica organismul, un nivel de magneziu in limite normale neutralizand si eliminand mai usor metalele grele, substantele chimice din mediul inconjurator sau din alimentele nesanatoase, pesticidele si ierbicidele, precum si alte toxine care ne patrund in corp si ne ataca organele vitale
• Relaxeaza nervii si muschii
• Ajuta la circulatia sangelui
• Ajuta la transformarea zaharului in energie si la sinteza proteinelor
• Participa la procesul de digestie, ajutand la mistuirea alimentelor si la absorbtia nutrientilor in organism
• Stimuleaza productia de acid hidrocloric in stomac si a bilei la nivelul ficatului.
• Impiedica formarea depunerilor de calciu, a calculilor renali si biliari.

Ce alimente sunt bogate in magneziu?

Pentru o alimentatie echilibrata si sanatoasa, sursele de magneziu ar trebui sa fie cat mai diverse: de la cereale integrale si expandate, apa minerala, seminte de dovleac, floarea soarelui, susan, spanac, fasole neagra, quinoa, pana la banane, cartofi, sfecla, smochine, curmale, migdale, nuci si alune crude, nu prajite.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel