Sari la conținut

Nu reușești să dormi noaptea? Iată ce boli ai putea avea

Printre cele mai întâlnite afecţiuni care nu vă lasă să dormiţi se numără tulburările respiratorii, depresiile şi dependenţa de alcool.

Depresia

Primul semn al depresiei este aşa-numita stare de indispoziţie. Urmează apoi lipsa de concentrare sau neputinţa de a lua decizii, această din urmă stare putând fi cauzată şi de un somn neliniştit. „Tulburările de somn sunt cele mai constante simptome ale depresiei, însă sunt considerate mai degrabă efectul depresiei, nu cauza ei”, explică psihiatrul Eugen Hriscu.

Specialiştii recomandă să renunţaţi la somn dacă nu adormiţi în maximum 15 minute de când v-aţi pus în pat. „A încerca din greu să adormiţi nu e o soluţie. Mai degrabă beţi un ceai de tei şi mergeţi în pat când vi se face somn”, spune medicul.

De regulă, cei care suferă de depresie se trezesc dimineaţa mai devreme şi nu pot să readoarmă. Odată început, tratamentul antidepresiv îmbunătăţeste calitatea somnului. Mersul pe jos vă face să vă simţiţi obosiţi „chemând” somnul mai repede. Sunt recomandate exerciţiile pe bicicleta medicinală. De asemenea, renunţaţi la cafea, la nicotină şi la alcool înainte de a merge la culcare. „Alcoolul tulbură arhitectura normală a somnului”, spune medicul Eugen Hriscu.

 Bronșita

O altă boală care nu vă lasă să dormiţi bine este bronşita cronică obstructivă, care îngreunează respiraţia. Se manifestă prin stări de gâfâială continuă.

Apneea

Apneea (somul întrerupt) este o altă afecţiune care alungă somnul. Se manifestă şi prin stări de sufocare. „Vorbim de oameni obezi, fumători, cu tulburări de respiraţie”, spune pneumologul Constantin Marica. Din cauza somnului neliniştit, ziua se simt obosiţi şi ajung să simtă nevoia să doarmă.

Ca tratament, există două soluţii. Primul este reprezentat de măşti de oxigen speciale, care ajută pacienţii să nu mai aibă stări de sufocare. Cea de-a doua variantă e o operaţie prin care se modifică structuri la nivelul musculaturii cavităţii nazale şi la nivelul feţei.

Lipsa unor vitamine și minerale

Deficiența de calciu, magneziu, vitaminele B sau zinc pot, de asemenea, să nu vă lase să dormiți.

Alimente care vă strică somnul

În cazul în care nu suferi de alte afecţiuni, problemele cu somnul ar putea fi cauzate de alimentele pe care le mănânci la cină. Printre ”dușmanii” somnului se numără: ciocolata, mâncărurile grase, carnea roșie, alimentele bogate în zahăr și carbohidrați și condimentele.

Nutriţioniştii recomandă să mâncaţi mai mult la micul dejun şi treptat să micşoraţi cantitatea de alimente consumată la prânz şi cină. Masa de seară trebuie să fie la cel puţin două ore distanţă faţă de ora de culcare şi în niciun caz mai târziu de ora 22,00.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel