Sari la conținut

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cuptor cu microunde
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Recipiente de plastic în cuptorul cu microunde

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui screening și tratament mai bun, cazurile sunt în creștere, în special în rândul femeilor tinere. Un studiu recent sugerează că substanțele chimice din ambalajele alimentare pot fi unul dintre motivele acestei tendințe alarmante.

189 de substanțe chimice în ambalajele alimentare

Cercetătorii au identificat 189 de substanțe chimice în ambalajele alimentare care ar putea crește riscul de cancer de sân, 76 dintre ele trecând în alimente. Cele mai multe dintre aceste substanțe chimice se găsesc în ambalajele din plastic, în timp ce sticla este absentă.

Cu toate acestea, experții avertizează că studiul nu dovedește o legătură directă între aceste substanțe chimice și cancerul de sân. Ben Atkinson de la Breast Cancer Now spune: „Studiul sugerează riscuri potențiale, dar nu leagă în mod definitiv aceste substanțe chimice de cancerul de sân”.

Cum intră substanțele chimice în alimente

cuptor
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

În timpul prelucrării și ambalării produselor alimentare, acestea intră în contact cu diverse materiale din care pot fi eliberate substanțe chimice. Deși reglementate, nu toate substanțele sunt pe deplin controlate, plasticele conținând cei mai potențiali agenți cancerigeni.

Sfaturi pentru a minimiza expunerea la substanțele chimice

• Folosiți un filtru pentru apa de la robinet daca este posibil;

• Evitați punerea alimentelor cu microunde în recipiente de plastic; folosiți în schimb borcane sau boluri de sticlă;

• Păstrați alimentele în recipiente de sticlă;

• Alegeți produse din carne proaspătă pentru a evita excesul de ambalare.

Deși acești pași pot ajuta la reducerea expunerii la agenți cancerigeni potențiali, concentrarea pe un stil de viață sănătos rămâne cel mai eficient mod de a reduce riscul de cancer de sân, precum și alte tipuri de cancer, potrivit OMS.

Micile schimbări conștiente în obiceiurile tale zilnice pot avea un impact semnificativ în prevenirea bolilor grave. Metodele dovedite de reducere a riscului de cancer sunt menținerea unei bune activități fizice (cel puțin mersul zilnic), o greutate sănătoasă și limitarea consumului de alcool, țigări și dispozitive fără fum.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel