Nu poți să dormi? Iată cele mai comune 10 greșeli care nu te lasă să te odihnești noaptea

Dacă nu poți să dormi, oricât te-ai simți de obosit, trebuie să conștintizezi motivele care nu te lasă să te odihnești. Există greșeli pe care le poți face din neștiință și care pot face dificil somnul de noapte.

Această stare de agitație poate fi copleșitoare, dar înțelegerea cauzelor din spatele ei ajută.

Iată cele mai cunoscute 10 motive care nu te lasă să adormi, potrivit healthshots.com.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

De ce nu poți să dormi noaptea: 1. Cofeina

Consumul de cofeină la ore târzii, chiar și după-amiaza, poate interfera cu somnul de noaptea. Pentru că, deși cofeina ne poate ține treji, uneori subestimăm cât de mult rămâne în corpul nostru.

Cercetările sugerează că și 200 de miligrame (mg) de cofeină consumate cu 16 ore înainte de culcare îți pot afecta somnul. Cofeina blochează producția de adenozină, o substanță chimică care ajută la promovarea somnului, făcându-te să te simți mai treaz.

2. Stres și anxietate

Unul dintre cei mai frecventi vinovați ai insomniei este stresul sau anxietatea. Când ești stresat, corpul tău eliberează hormoni precum cortizolul, care te poate menține treaz, potrivit unui studiu publicat în Journal of Sleep Research.

Creierul tău s-ar putea să continue cu gânduri, griji sau o listă cu lucruri de făcut pentru mâine. Această suprasolicitare mentală îngreunează relaxarea și instalarea somnului, chiar dacă corpul tău se simte obosit.

Ceea ce se întâmplă, de fapt, este că mintea și corpul tău nu sunt pe aceeași lungime  de undă.

De ce nu poți să dormi noaptea: 3. Depresie

Depresia poate duce la o minte hiperactivă noaptea, la fel ca anxietatea. Potrivit unei recenzii publicate în Journal of Cellular and Molecular Medicine, 90% dintre persoanele care suferă de depresie se găsesc blocate în modele de gândire negative care fac dificil să se retragă.

Nu doar lipsa somnului ci, în unele cazuri, depresia poate duce la un program de somn neregulat, unele persoane dormind prea mult în timpul zilei, ceea ce interferează cu capacitatea lor de a se odihni noaptea.

4. Ciclul somn-veghe întrerupt

Ritmul circadian este un cronometru intern care reglează momentul în care dormim și ne trezim în timpul ciclului de 24 de ore. Cu toate acestea, atunci când lucrezi în ture de noapte sau îți schimbi constant programul, ceasul tău intern devine confuz.

Din acest motiv, s-ar putea săte simți obosit, dar corpul tău nu este sincronizat cu nevoile tale de somn. Drept urmare, te chinui să adormi chiar și atunci când ești epuizat fizic.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

De ce nu poți să dormi noaptea: 5. Somnul la amiază

Un pui de somn rapid după-masă poate părea o soluție rapidă pentru a ameliora oboseala, dar poate avea și efecte secundare nedorite.

Conform unui studiu publicat în Nature and Science of Sleep, somnul de prânz, în special cel lung, pot perturba somnul pe timp de noapte prin reducerea nevoii de somn. Chiar dacă ești obosit noaptea, este posibil ca organismul să nu simtă nevoia de a dormi.

Un pui de somn după-amiaza nu ar trebui să dureze mai mult de 20-30 de minute, iar somnul ar trebui să aibă loc la aceeași oră în fiecare zi, astfel încât corpul tău să poată înțelege diferența.

6. Apneea și sindromul picioarelor neliniștite

Tulburările de somn, precum apneea în somn sau sindromul picioarelor neliniştite (RLS), pot îngreuna un somn odihnitor, chiar dacă reuşești să adormi.

Astfel, oprirea respirației și senzațiile incomode în picioarele tale, care face greu statul nemișcat, te pot ține treaz. Ambele duc la tulburări de somn, ceea ce face dificil să te simți odihnit, în ciuda oboselii.

7. Medicamente

Anumite medicamente pot interfera cu capacitatea ta de a dormi. De exemplu, unele antidepresive, medicamente pentru astm bronșic, medicamente pentru inimă și steroizi te pot face să te simți conectat chiar și atunci când sunteți obosit.

Un studiu publicat în jurnalul BMJ Open arată că, de asemenea, contraceptivele orale pot afecta, de asemenea, somnul prin modificarea nivelului hormonal. Uneori, simpla ajustare a orei la care ei medicamentul poate face diferența.

 

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

8. Timp de ecran

Trăim în plină eră digitală, iar relaxarea cu o emisiune TV sau parcurgerea rețelelor sociale înainte de culcare, este un lucrur comun.

Specialiștii atrag atenția că procedând astfel, faci o mare greșeală. Lumina albastră emisă de ecrane (telefoane, tablete, computere) interferează cu producția de melatonină, hormonul care reglează somnul.

Această întârziere a eliberării melatoninei păcălește creierul să creadă că este încă ziuă, ceea ce face mai greu să adormi când ești gata de culcare. În plus, conținutul captivant îți poate menține mintea stimulată și poate preveni relaxarea.

Sursă foto: arhivă doctorulzilei.ro

De ce nu poți să dormi noaptea: 9. Insomnie

Insomnia cronică crează dificultăți de a adormi. Poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv stres, obiceiuri de viață sau chiar probleme de sănătate subiacente. Insomnia creează un ciclu frustrant, în care creierul tău se pierde în ciclul anxietății și frustrării, ceea ce face și mai greu să adormi.

10. Jet lag

Jet lag-ul (călătoria prin fusuri orare diferite) îți distruge ritmul circadian, iar asta te poate face să te simți obosit la ore ciudate și să nu poți dormi atunci când ar trebui, dezvăluie un studiu publicat de National Institute of General Medical Sciences.

Uneori ai nevoie de câteva zile pentru ca ceasul tău intern să atingă noul fus orar. Din păcate, în acea perioadă de ajustare, somnul poate fi puțin dificil, chiar și atunci când corpul tău are nevoie de odihnă.

Recent Posts

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

4 minute ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

25 de minute ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

44 de minute ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

o oră ago

Leac din bătrâni pentru ciocurile din călcâie. Lidia Fecioru: După 3-4 aplicări încep să se dizolve

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…

o oră ago

Pr. Cleopa: Cel mai mare demon! Îl invoci fără să ştii chiar pe pomelnic

Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…

2 ore ago

Citeste si: