Sari la conținut

Nu poţi renunţa la fumat? Iată cine e de vină

O echipă de cercetători din SUA, Marea Britanie şi Noua Zeelandă au descoperit care este motivul pentru care unii oameni devin fumători înrăiţi şi nu reuşesc să scape de acest viciu. Potrivit descoperirilor, voinţa nu are nicio legătură ci genetica şi obiceiurile din adolescenţă poartă întreaga vină.

În cadrul studiului au fost analizate date de la aproximativ 1000 de persoane de la naştere şi până la vârsta de 38 de ani. Potrivit rezultatelor, genetica este cea mai bună modalitate prin care se poate anticipa dacă adolescenţii care încearcă ţigările vor deveni fumători înrăiţi. Modificările ADN-ului care influenţează răspunsul organismului şi al creierului la nicotină sunt mai frecevente în cazul fumătorilor înrăiţi.

,,Aceste modificări ale ADN-ului se produc doar la cei care se apucă de fumat din adolescenţă. Acest lucru demonstrează ce influenţă poate avea expunerea la nicotină asupra creierului adolescenţilor,” spune profesorul Denise Kandel de la Universitatea Columbia.

La nivel global, Europa este pe primul loc, cu 32 la suta din populatie care fumeaza.

Peste 4.000 de produse chimice, din care cel putin 250 sunt daunatoare iar peste 50 cauzeaza cancer, însă fumătorii sunt insensibili la campaniile anti-fumat.

Drumul spre renunțarea la tutun nu este deloc ușor, dar specialiștii spun că succesul este garantat dacă țineți cont de trei factori: dorința reală de schimbare, mersul la psiholog și învățarea unor mecanisme noi de a face față stresului. „Dependența de nicotină este o boală, n-ai cum să o iei cu binișorul”, explică dr. Magda Ciobanu, coordonatoarea Programului Național Anti-Fumat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel