Nu neglija răgușeala. Poate ascunde boli grave

Răgușeala și ce trebuie să știm. Disfonia sau răgușeala așa cum e numită popular este un simptom pe care nu trebuie să-l ignori. Această schimbare a vocii poate să ascundă afecțiuni grave.

Răgușeala este întâlnită la copii dar și la adulți. De cele mai multe ori este provocată de o răceală puternică. Sau de infecții așa cum sunt laringitele sau faringitele. Dar și fumul de țigară sau alți factori de mediu toxici o pot provoca.

Medicii susțin însă că acest simptom poate să ascundă boli grave precum boala de reflux gastroesofagian, cancer laringian, sindromul Sjogren. De aceea este indicat să mergi la medic mai ales dacă într-o săptămână ea nu trece. Acesta, în urma unor investigații amănunțite poate stabili diagnosticul de certitudine și poate prescrie un tratament care să aducă vindecarea.

Reține! Când disfonia este un simptom al unor afecțiuni ale aparatului respirator, pacientul prezintă și manifestări precum: ușoară jenă în gât, senzație de lipsă de aer, tuse seacă, iritativă. De cele mai multe ori medicul va recomanda antiinflamatoare și repaus vocal.

Iată care sunt cauzele răgușelii:

  • Poluare,
  • Fumat,
  • Laringite,
  • Infecții virale, bacteriene,
  • Afecțiuni neurologice,
  • Afecțiuni ale glandei tiroide,
  • Existența unor tumori ale corzilor vocale.

Răgușeala poate ascunde afecțiuni precum sunt:

  • De cele mai multe ori, răgușeala este o urmare naturală a inflamației laringelui, care se numește în temeni medicali laringită. Boala debutează ca urmare a unei infecții virale precum gripa sau o răceală mai serioasă cu anumite complicații. Totodată, există o multitudine de alte cauze posibile ale inflamației, precum infecțiile bacteriene, alergiile, bronșita, sau inhalarea unor substanțe chimice care irită corzile vocale din laringe.
  • Cancerul laringian. Cancerul laringian este cel mai întâlnit tip de cancer localizat în sfera ORL și constă în apariția la nivelul laringelui a unei formațiuni tumorale. Acest tip de cancer este frecvent întâlnit la grupa de vârsta cuprinsă între 55 și 70 de ani, de regulă pacientul fiind fumător sau fost fumător. Unul dintre primele simptome ale acestui tip de cancer este răgușeala. Apoi urmează scăderea bruscă în greutate.
  • Polipi localizați pe corzile vocale. Răgușeala poate să fie provocată și de existența unor polipi pe corzile vocale. Vestea bună este că aceștia nu sunt canceroși și fiind fomațiuni mici se pot extirpa cu ajutorul endoscopului.
  • Hipotiroidia se poate manifesta și prin răgușeala. Practic, deficitul de hormoni tiroidieni care caracterizează hipotiroidia au ca simptom și răgușeală.
  • Boala de reflux gastroesofagian. Sucul gastric irita coardele vocale, de aceea boala de reflux gastroesofagian poate avea ca simptom răgușeala, care apare de cele mai multe ori dimineața, după ce bolnavul a stat la orizontală în timpul nopții iar sucul gastric a ajung în regiunea laringiană.
  • Sindromul Sjögren (SS) este o boală cronică în care sistemul imunitar al organismului atacă în mod greșit glandele care produc umiditate la nivelul ochilor, gurii și a altor părţi ale corpului. Printre simptome se regăsesc: ochi și gură uscată, uneori fiind prezentă și răgușeala. Sindromul Sjögren poate afecta unul sau mai multe organe, inclusiv pielea, plămânii, inimă sau rinichii.

În ce constă tratamentul:

Tratamentul disfoniei poate să fie medicamentos sau chirurgical în funcție de etiologie. Pacientului i se va recomanda și repaus vocal pentru câteva zile.

Recent Posts

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

2 minute ago

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism: Ne protejează de cancer, diabet și depresie

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…

31 de minute ago

Performerii din sănătate prezentați de Revista Capital

Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…

32 de minute ago

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Capital. Ce premiu a obținut

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…

42 de minute ago

Nu mai arunca cojile de măr! Ajută cel mai solicitat mușchi din corp

Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…

o oră ago

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

2 ore ago

Citeste si: