Din cuprinsul articolului
Nu mai vin bani din PNRR pentru construirea a 27 de spitale. Ce soluții mai avem a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Nu mai vin bani din PNRR pentru construirea a 27 de spitale
Cele 27 de spitale care ar fi trebuit construite din fonduri nerambursabile prin PNRR se vor finaliza cu cel puțin un an mai târziu conform declarațiilor ministrului Rafila, după ce Comisia Europeană a decis reducerea cuantumului alocat României ca urmare a indicatorilor macroeconomici.
Astfel, cele 27 de spitale care ar fi trebuit construite prin PNRR vor fi finalizate din împrumuturi de la BEI conform declarațiilor de la poiana Brașov făcute de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. O parte din costurile construirii spitalelor va fi acoperită din împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții.
”Aceste spitale vor continua să se facă, dar nu din banii din PNRR, ci din banii de la Banca Europeană de Investiții.
Sigur, ăștia sunt bani rambursabili, dar asta a fost condiția pusă de finanțator.
Vor fi construite același număr, doar că se schimbă sursa de finanțare, pentru că la nivelul Comisiei s-a decis reducerea cuantumului alocat României datorită indicatorilor macroeconomici.
Oricum, termenele nu vor fi foarte diferite, adică o prelungire de un an nu o să însemne absolut nimic, mai ales că e vorba de proiecte mari, spitale mari, care au nevoie nu numai de studiu de fezabilitate și proiectare, e vorba de o activitate în teren mult mai complexă.” a spus Alexandru Rafila.
Aceasta a fost reacția lui Alexandru Rafila după ce fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a acuzat Guvernul PSD-PNL că a tăiat granturi pentru sănătate de 740 de milioane de euro din PNRR și a susținut că a fost nevoie de reconfigurarea PNRR pe acest domeniu, întrucât ministerul a întârziat un an cu lista spitalelor care urmau să fie finanțate.
Motivul pentru care nu mai vin bani din PNRR pentru construirea a 27 de spitale
Amintim că, ieri, Executivul a trimis Bruxelles-ului o cerere de modificare a PNRR care prevede ștergerea a patru investiții din planul inițial și reducerea sumelor alocate pentru multe alte proiecte.
Guvernul a explicat că schimbările au fost necesare mai ales după ce Comisia Europeană a redus cu 2,1 milioane de euro maximul finanțării, întrucât țara noastră a avut în 2021 o creștere economică peste așteptări.