Sari la conținut

Nu mai scapi de coșuri? 10 greșeli aparent inofensive care înrăutățesc acneea

Toate femeile isi doresc o piele stralucitoare, cat mai curata si lipsita de de cosuri, insa multe din obiceiurile pe care le consideram normale ne pot de fapt sabota sanatatea pielii.

1. Curatarea agresiva a tenului

Folosirea produselor abrazive pentru exfoliere agraveaza acneea, deoarece pot afecta bariera de protectie a pielii si intensifica iritatia. „Scruburile dese irita pielea si astfel acneea devine si mai greu de tratat, de aceea ar trebui realizata doar o exfolierea delicata cel mult o data pe saptamana”, explica dr. Andreea Stancu, medic dermatolog.

2. Folosirea medicatiei locale doar pe cosuri

Cremele antiacnee prescrise de medic ajuta la vindecarea cosurilor existente, dar in acelasi timp previn si noi puseeuri. De aceea este important ca produsul (ce contine peroxid de benzoil) sa fie aplicat pe intreaga suprafata unde cosurile tind sa apara. Medicatia locala, fie ca e vorba de creme, lotiuni sau solutii, are rol antiinflamator si antibacterian, de a inhiba secretia de sebum si de a inlatura straturile superficiale ale pielii.

3. Stoarcerea cosurilor

Stoarcerea cosurilor poate agrava infectia, de aceea este important sa se foloseasca medicatia prescrisa de medic, dupa care sa se evite atingerea zonei, pentru ca astfel se pot raspandi bacteriilor.

„Spargerea si stoarcerea cosurilor determina leziuni ale tenului si raspandirea infectiei atat in profunzime, cat si pe orizontala, prelungesc perioada de videncare si cresc riscul de formare a cicatricelor si a petelor de culoarea rosie. Leziunile afectate trebuie atinse numai cu tampoane de curatare de unica folosinta”, adauga dr. Andreea Stancu.

4. Nu va clatiti bine fata dupa ce va speli

Daca nu insistam asupra acestui proces, produsul de curatare ramane pe fata si poate fi un potential iritant. In jur de 30 de secunde ar trebui sa fie suficient.

5. Nu se aplica protectia SPF

Chiar daca afara este innorat, nu inseamna ca nu avem nevoie de produse cu SPF. Razele UV pot determina schimbari la nivelul culorii si texturii pielii, contribuie la aparitia timpurie a ridurilor si liniilor fine si cresc posibilitatea dezvoltarii cancerului de piele.

„Expunerea la soare determina deshidratarea tenului si chiar daca usuca cosurile temporar, pe termen lung pielea se va crapa mai tare, intrucat tenul incearca sa corecteze in mod natural aceasta deshidratare, producand mai mult sebum. De aceea este esential sa aplicam crema cu SPF minim 15 in fiecare zi, indiferent de anotimp”, completeaza dermatologul.

6. Nu exista continuitate in folosirea medicatiei antiacnee

Medicatia antiacnee nu este eficienta daca este aplicata de doua sau trei ori pe saptamana. Daca incercati sa compensati pentru zilele cand ati uitat, va veti irita si mai mult pielea, iar cosurile nu se vor vindeca mai repede, pentru ca pielea poate absorbi doar o anumita cantitate din ingredientele active ale produsului, indiferent de cat de mult aplicati.

„In principiu produsele anti-acnee au un efect de 6 pana la 12 ore, de aceea ar trebui sa fie aplicate pe toata durata tratamentului de 2 sau 3 ori pe zi. Utilizarea in exces a tratamentului contra acneei, in speranta ca aceasta se va vindeca mai repede, nu face altceva decat sa agraveze problema”, explica dr. Andreea Stancu.

7. Nu folositi crema hidratanta pentru ca aveti pielea grasa

Daca aveti pielea lucioasa sau cu o tenta grasa, nu inseamna ca nu trebuie hidratata. Dupa ce va spalati pe fata, pielea este relativ uscata si indiferent ce produs de curatare ati folosi, tot veti pierde din nivelul de hidratare. De aceea este nevoie sa folositi o crema potrivita tipului de ten pentru a o proteja si a o pregati pentru machiaj.

„Orice tip de ten necesita hidratare, mai ales daca tratamentele pentru acnee afecteaza gradul de hidratare cutanata, in special medicamentele pe baza de retinoizi. In cazul tenul acneic recomand folosirea produselor neuleioase care nu astupa porii. La fel ca si in cazul expunerii la soare, atunci cand tenul nu este hidratat, mecanismele lui naturale vor incerca sa corecteze deshidrtarea producand sebum in exces, deci tenul devine si mai gras”, adauga medicul.

8. Folositi apa fierbinte

Daca petreceti prea mult timp in cada sau sub dus, nu va veti hidrata pielea asa cum aparent ati crede, ci veti pierde din ingredientele vitale ce o mentin hidratata. De aceea atunci cand faceti dus, baie sau va spalati pe fata ar trebui sa folositi apa calaie.

9. Atentie la accesorii

Telefonul, perechea preferata de ochelari, esarfele si palariile, toate sunt pline de bacterii si reziduri culese de pe piele si par. Curatati bine fata dupa ce ati dai jos accesoriile si spalati-le regulat. Daca purtati ochelari de vedere, praful, sebumul si pielea moarta se strang pe rame, asa ca tineti mereu in geanta servetele dezinfectante pentru a-i curata usor si rapid, dar si servetele care absorb sebumul pe care sa le folositi de-a lungul zilei.

10. Prelungiti perioada pana cand mergeti la medicul dermatolog

„De cele mai multe ori pacientii vin dupa ce acneea a devenit deja dureroasa si a cauzat cicatrici excesive. Un plan corect de tratament este cel indicat de dermatolog si care se adreseaza formei de acnee, suprafetei pe care se extinde boala si afectiunilor asociate (uneori e necesar si consult endocrinologic, ginecologic). Decat sa cheltuiasca bani pe produse care le pot chiar agrava conditia, sfatul meu este sa-si rezerve 100 lei pentru un consult dermatologic la clinica unde pot primi tratamentul corespunzator care chiar sa dea rezultate”, explica dr. Andreea Stancu.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel