Sari la conținut

NU mai mânca aceste produse dacă suferi de această boală. Durerile vor fi provocate IMEDIAT

Osteoartroza
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cine se gândea că unele alimente pot provoca dureri mari dacă suferi de o anumită boală? Medicii vin în ajutor. Au făcut o listă cu alimentele pe care unele persoane trebuie să le evite. Pe lângă aceste indicații, ei au spus ce alimente previn durerile.

NU mai mânca aceste produse dacă suferi de această boală. Durerile vor fi provocate IMEDIAT

Vorbim despre bolile articulare. Iată ce alimentele pot provoca dureri :

Sucurile bogate în zahăr
Consumul de zahăr nu numai că te predispune la boli cardiace și diabet, însă eliberează și citokine, moleculele proteice care au un rol important în declanșarea inflamațiilor. Un studiu recent arată că femeile care consumă zilnic suc au un risc cu 63% mai mare de a dezvolta artrită comparativ cu femeile care nu consumă suc îndulcit.

Floarea-soarelui, soia și porumbul
Acizii grași Omega-6 consumați în exces pot, de asemenea, să cauzeze inflamații la nivelul articulațiilor, deci și dureri articulare. Oamenii de știință sfătuiesc în special persoanele care suferă de artrită reumatoidă să scadă cantitatea consumată de floarea-soarelui, soia și porumb pentru a limita aportul de acizi grași Omega-6. Alte alimente care conțin acizi grași Omega-6 sunt gălbenușul.

Roșiile
Se știe despre roșii că au proprietăți antiinflamatoare, însă studiile făcute în ultimii ani au arătat că acestea declanșează durerile articulare în cazul pacienților suferinzi de artrită. Cantitatea mare de acid uric din roșii este vinovată pentru acest lucru. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți definitiv la consumul de roșii, ci că trebuie să îl limitezi.

Alimentele prăjite și procesate

Studiile făcute recent au scos la iveală faptul că eliminarea alimentelor prăjite și procesate din dietă ajută organismul să își concentreze forțele pe inflamația apărută la nivel articular, reușind astfel să estompeze sau să scadă nivelul de inflamație locală.

Produsele lactate
Proteinele din produsele lactate contribuie și ele la durerile articulare. Încearcă să înlocuiești proteinele din produsele lactate și carne cu proteinele de origine vegetală precum cele din spanac, linte, quinoa, tofu, fasole.

Sarea
Sarea în exces declanșează inflamarea articulațiilor. Produsele procesate din comerț conțin cantități mari de sare, ceea ce înseamnă că trebuie să renunți la acestea pentru a putea controla cantitatea de sare consumată. Citește întotdeauna eticheta unui produs înainte de a-l cumpără și redu consumul de sare. Poți înlocui sarea cu ierburi aromatice, care oferă gust preparatelor fără a avea efecte secundare.

Carnea roșie

Unele cercetări arată că există o legătură între consumul de carne roșie și inflamația din corp, accentuând astfel simptomele artritei.

Alimente care previn durerile articulare

Așa cum există alimente care declanșează dureri articulare, există și alimente care le previn și ajută chiar și la ameliorarea acestora precum: peștele, uleiurile vegetale, buchețelele de broccoli, cireșele, citricele, fasolea, dar și ceaiul verde.

Alcoolul
Deoarece alcoolul poate agrava simptomele artritei, persoanele diagnosticate cu artrită inflamatorie ar trebui să stea departe de băuturile spirtoase.

Un studiu efectuat pe 278 de persoane cu spondilartrită axială – artrită inflamatorie care afectează în principal măduva spinării și articulațiile sacroiliace – a legat consumul de alcool de leziuni structurale crescute ale coloanei vertebrale 3.

Studiile au arătat, de asemenea, că consumul de alcool poate crește frecvența și severitatea atacurilor de gută și acest obicei este asociat cu un risc crescut de osteoartrită.

Alimente bogate în purine
Baconul, carnea de vită, organele, carnea de oaie și unele fructe de mare (cum ar fi creveții, sardinele, heringul, midiile) sunt bogate în purine. Acestea pot precipita episoadele de artrită gutoasă la persoanele susceptibile.

Anumite uleiuri vegetale
Dietele bogate în acizi grași Omega-6 și sărace în acizi grași Omega-3 pot agrava simptomele osteoartritei și artritei reumatoide.

Grăsimi necesare pentru sănătate

Cu toate acestea, raportul dezechilibrat dintre acizii grași Omega-6 și Omega-3 în majoritatea dietelor occidentale poate crește inflamația în articulații, potrivit doc.ro.

Reducerea aportului de alimente bogate în grăsimi Omega-6, cum ar fi uleiurile vegetale, în timp ce creșterea aportului de alimente bogate în acizi grași Omega-3, cum ar fi peștele gras, poate îmbunătăți simptomele artritei 5.

Pe lângă alimentație, pentru a preîntâmpina durerile articulare, ține cont și de următoarele recomandări:

  • Bea o cantitate adecvată de apă pe parcursul zilei.
  • Crește aportul zilnic de fibre.
  • Adoptă o dietă mediteraneană pentru a reduce inflamația și pentru a diminua simptomele artritei, tensiunea arterială, riscul de boli de inimă și pentru a-ți ține sub control greutatea.
  • Consumă alimente bogate în acizi grași Omega-3, calciu, vitamina C și D și alți nutrienți esențiali pentru a stimula sănătatea oaselor și a articulațiilor.
  • Încearcă să ai un program de somn bine stabilit. Somnul odihnitor poate ajuta la reducerea inflamației și a stresului din organism. Încearcă să dormi între șapte și nouă ore în fiecare noapte.
  • În schimb, dietele pe bază de plante care exclud carnea roșie s-au dovedit că îmbunătățesc simptomele artritei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel