Sari la conținut

Nu mai găti în folie de aluminiu! Poate crește riscul unor afecțiuni neurologice

folie de aluminiu
Sursă foto: arhivă doctorulzilei.ro
Cat de periculoasa este folia de aluminiu pentru sanatate

Nu mai găti în folie de aluminiu! Poate crește riscul unor afecțiuni neurologice, avertizează OMS. Folia de aluminiu este nelipsită în bucătăriile românilor. Dar cât de sănătos este să folosești folia de aluminiu? 

Potrivit unor specialiști, folia de aluminiu nu este cel ma sănătos lucru pe care-l poți folosi în bucătărie. Deși e o variantă ieftină și practică, nu este cea mai sănătoasă. Iar acest lucru este valabil și când vine vorba despre tigăi sau cratițe din aluminiu.

Crește riscul bolii Alzheimer

O persoană de greutate medie poate ingeră prin hrană până la 50mg de aluminiu pe zi fără să existe pericole pentru sănătate. Practic, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, organsimul uman poate tolera 1mg de aluminiu pe kg/corp, până când acesta începe să aibă efecte adverse, scrie Foodstory, care citează un studiu publicat în Internațional Journal of Electrochemical Science

Potrivit cercetătorilor, gătirea alimentelor în folie de aluminiu crește riscul apariției osteoporozei și, de asemeena, riscul bolii Alzheimer.

În funcție de felul și temperaturile la care este gătită mâncarea cantitatea de aluminiu pe care o putem consumă poate ajunge până la 139,2 mg, mai arată studiul.

Nu este un pericol să păstrăm alimentele la rece în folie de aluminiu, deoarece la aceste temperaturi, transferul particulelor de aluminiu este minim, În schimb, când gătim în folie sau vase de aluminiu la temperaturi de peste 150 de grade, mai arată studiul, transferul particulelor de aluminiu către alimente este extrem de mare.

Alimentele acide, periculoase pentru organism?

În cazul cărnurilor roșii transferul este 378%, în timp ce în cazul cărnurilor de pasăre trasnferul este de 215%, au descoperit cercetătorii.

În plus, alimentele acide (cum sunt roșiile, lămâile, oțetul) preiau și mai mult din aluminiul din folie. De exemplu, în cazul roșiilor trasferul este de 3-6mg/100g produs dacă acesta este gătit în aluminiu.

Acesta nu este singurul studiu care leagă boală Alzheimer de prezența aluminiului în corp, ingerat prin mâncare. La sfârșitul anilor ’90 cercetătorii unei Universități din New York veneau cu aceleași rezultate, analizând consumul de aluminiu din alimentele cu aditivi.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel