Din cuprinsul articolului
Nu mai consuma acest îndulcitor niciodată! Încercarea de a înlocui zahărul cu alte substanțe din motive de sănătate și nutriționale poate avea efecte periculoase . Un îndulcitor artificial numit eritritol poate forma cheaguri de sânge, ceea ce duce la atac de cord sau accident vascular cerebral. Potrivit cercetătorilor, acest risc nu este extrem de mare.
Potrivit cercetătorilor, consumul unei cantități moderate de eritritol, nivelul acestuia rămâne în sânge timp de 2-3 zile, peste pragul care a fost asociat cu formarea de cheaguri de sânge!
Studiile au arătat, de asemenea, că persoanele cu factori de risc pentru boli de inimă (de exemplu, diabetul) au fost de două ori mai susceptibile de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral atunci când au consumat mult eritritol.
„La voluntarii cu cele mai ridicate niveluri de eritritol în sânge, riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral a fost aproape de două ori mai mare decât la cei cu cele mai scăzute niveluri. Acesta este la egalitate cu cei mai puternici factori de risc cardiovascular, cum ar fi diabetul ”, a declarat directorul departamentului de Biologie celulară vasculară și ateroscleroză de la Clinica Cleveland.
Cercetări suplimentare în laborator au arătat că eritritolul accelerează agregarea plachetară. Această adeziune este cauza formării cheagurilor de sânge. În cazul în care cheagurile se dislocă, acestea pot călători împreună cu sângele spre inimă, provocând un atac de cord. Dacă ajung la o arteră din creier, pot provoca un accident vascular cerebral.
Eritritolul este conținut în multe produse din stevia ca agent de încărcare sau pentru a le spori gustul dulce. Unele produse utilizate în dieta ketogenică conțin, de asemenea, eritritol.
Noile descoperiri sunt publicate în revista medicală Nature Medicine . După cum scriu cercetătorii, aceștia au examinat într-o serie de studii posibila asociere între eritritol și boala aterotrombotică.
În prima fază, cercetătorii au analizat probe de sânge de la 1.157 de persoane care au fost supuse unei evaluări a riscului cardiovascular între 2004 și 2011.
Ei au constatat că nivelurile ridicate ale substanței au fost asociate cu evenimente cardiovasculare grave în următorii 3 ani. Aceste episoade au fost atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, dintre care unele au fost fatale.
Aceștia au analizat apoi datele de la 2.149 de persoane din SUA și 833 din Europa. Cei cu cele mai ridicate niveluri de eritritol în sânge aveau un risc cu cel puțin 80% mai mare de a suferi un eveniment cardiovascular major.
Aproape trei sferturi dintre subiecții din toate cele trei grupuri sufereau de boli coronariene sau hipertensiune arterială. Aproape o cincime avea diabet, a precizat cercetătorul. Mai mult de jumătate dintre ei erau bărbați, cu vârste cuprinse între 60 și 79 de ani.
Concluzii: Aceste constatări sugerează că ” eritritolul este asociat atât cu un risc de evenimente cardiovasculare, cât și cu un risc crescut de tromboză.
Alegeri prezidențiale 2024. Duminică, 24 noiembrie, românii votează pentru alegerea viitorului preşedinte. Aceștia trebuie să…
Vin zăpezile în România! Prognoza meteo actualizată pentru finalul lunii noiembrie anunță trei zile consecutive…
MAI: Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Alina…
Dr. Cătălin Cîrstoiu, la Gala Capital „Performeri din Medicină”: „ SUUB este primul spital public…
Codul Numeric Personal (CNP) este un identificator unic atribuit fiecărei persoane născute sau rezidente în…
Alegeri prezidențiale. 14 candidați pe buletinul de vot. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi…