Din cuprinsul articolului
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid ursolic) a fost de fapt sugerat că susține pierderea de grăsime și creșterea masei musculare.
Atrofia musculară (reducerea masei musculare, scăderea tonusului și a forței musculare) se poate dezvolta din cauza înfometării, dietei nerezonabile, procesului natural de îmbătrânire a organismului, boli cronice severe, degenerare și imobilizare musculară, leziuni ale măduvei spinării.
În cele mai multe cazuri, atrofia mușchilor scheletici este asociată cu modificări ale expresiei anumitor gene. Genele sănătoase sunt oprite și organismul începe să realizeze informații care presează țesutul muscular.
Într-un studiu efectuat pe voluntari sănătoși, după 40 de ore de post, s-a constatat activarea genelor care asigură supraviețuirea organismului – utilizarea grăsimii pentru energie și reglarea temperaturii corpului. În același timp, genele care asigură plenitudinea țesutului muscular (formarea de noi vase, multiplicarea mitocondriilor centralelor celulare, absorbția fierului) sunt oprite.
Prin urmare, genele ajută organismul înfometat să supraviețuiască, dar nu contribuie la conservarea țesutului muscular. Au fost identificate 29 de gene care atrofiază țesutul muscular în caz de leziuni ale măduvei spinării și resurse energetice insuficiente.
În căutarea unor molecule care să suprime atrofia musculară la nivel genetic, s-a descoperit că acidul ursolic din mere poate contracara atrofia musculară în ciuda bolii sau a foametei, genele care dăunează mușchilor sunt pur și simplu oprite. Și în absența patologiei, acidul ursolic provoacă hipertrofie sau mărire musculară fără a afecta mușchiul inimii.
Proprietatea valoroasă
Proprietatea sa și mai valoroasă este că reduce depozitele de grăsime și capacitatea fiecărei celule adipoase de a acumula grăsime.
Este posibil ca aceste proprietăți ale acidului ursolic să poată fi utilizate pentru a trata pacienții cu leziuni ale măduvei spinării, tulburări metabolice și alte patologii însoțite de atrofie musculară. Deocamdată, oamenii de știință recomandă ca oamenii sănătoși să mănânce pur și simplu mere cu pielea.