Din cuprinsul articolului
Este cunoscut faptul că anumite alimente nu sunt recomandate în timpul administrării unor tratamente specifice. Atunci când este cazul, medicii vor comunica ce tip de produse trebuie să eviți în timpul terapiilor. Un exemplu mai puțin cunoscut este, spre exemplu, sucul de grapefruit.
Nu toată lumea știe că sucul de grapefruit poate interacționa în mod negativ cu anumite medicamente. De aceea, este esențial să administrezi tratamente numai cu recomandarea medicului, care știe toate detaliile despre interacțiunea lor cu mâncarea obișnuită.
Sucul de grapefruit trebuie evitat în timpul tratamentelor
„Nu luați medicamente cu suc de grepfrut
Cu gust acru-amărui și culoare galbenă sau roz, gref-ul este fructul vedetă când vine vorba de slăbit. Nu există dovezi că sucul de gref ar topi grăsimea, însă ce știm sigur e că nu face casă bună cu medicamentele.
Pe lângă vitamine, antioxidanți, fibre și multă apă, el conține o substanță care blochează enzimele hepatice. În aceste condiții anumite medicamente nu mai sunt metabolizate optim și ajung în sânge într-o cantitate mare (efect de supradoză). Tot sucul de gref poate bloca transportul unor substanțe active din medicamente și să reducă în consecință eficacitatea acestora.
Interacțiunea variază de la o persoană la alta, poate apărea la consumul unui singur pahar de suc și poate persista timp de 2-3 zile. Este bine să evitați asocierea sucului de gref cu tratamentul antihipertensiv, antihistaminic, antisecretor, anxiolitic, antidepresiv, antiaritmic, hipolipemiant. De știut că restul de citrice (portocală, mandarină) nu au impact asupra eficacității medicamentelor”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.