NU luați aceste medicamente dacă ați băut cafea! Efectele secundare pot fi devastatoare

Consumul de cafea poate interacționa cu diferite medicamente, afectând modul în care acestea sunt absorbite și metabolizate de organism, ceea ce poate reduce eficacitatea lor sau poate crește riscul de efecte secundare.

Descoperă în cele ce urmează cum interacționează cafeaua cu anumite tipuri de medicamente:

Medicamente pentru tiroidă

Cafeaua, în special dacă este consumată în același timp cu levotiroxina (utilizată în tratamentul hipotiroidismului), poate reduce absorbția acestui medicament cu până la 50%.

Aceasta înseamnă că medicamentul ar putea să nu fie la fel de eficient, afectând controlul simptomelor .

Medicamente pentru răceală sau alergii

Unele medicamente care conțin stimulente, precum pseudoefedrina, pot accentua efectele stimulatorii ale cofeinei, cauzând neliniște sau insomnie. De asemenea, fexofenadina, un antihistaminic, poate interacționa cu cafeaua, reducându-i eficacitatea .

Medicamente pentru diabet

Cofeina poate crește nivelurile de zahăr și insulină din sânge, ceea ce poate complica gestionarea diabetului. De asemenea, adaosurile în cafea, precum zahărul sau laptele, pot influența negativ controlul glicemiei .

Medicamente pentru Alzheimer

Cofeina poate interfera cu medicamentele pentru Alzheimer, reducând cantitatea de medicament care ajunge la creier și, implicit, eficiența acestora în protejarea funcției cognitive .

Medicamente pentru astm

Bronhodilatatoarele, cum ar fi teofilina, pot avea reacții adverse amplificate în combinație cu cafeaua, crescând riscul de neliniște și iritabilitate. Cofeina poate, de asemenea, să reducă absorbția acestor medicamente .

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicamente pentru osteoporoză

Risedronatul și alte medicamente pentru osteoporoză trebuie luate pe stomacul gol, iar cafeaua poate reduce semnificativ eficiența acestora dacă sunt luate împreună .

Antidepresive

Cafeaua poate afecta metabolizarea unor antidepresive, cum ar fi fluvoxamina, crescând riscul de efecte secundare, inclusiv insomnie și palpitații .

Medicamente antipsihotice

Cafeaua poate reduce absorbția medicamentelor antipsihotice, cum ar fi clozapina și haloperidolul, ceea ce poate scădea eficacitatea lor .

Medicamente pentru tensiunea arterială

Cafeaua poate influența modul în care medicamentele pentru hipertensiune arterială, cum ar fi verapamilul, sunt absorbite, reducând eficiența lor .

Melatonina

Cofeina din cafea poate contracara efectele melatoninei, un supliment folosit pentru a îmbunătăți somnul, făcându-l mai puțin eficient .

 

Pentru a evita aceste interacțiuni, este recomandat să așteptați o perioadă de timp între consumul de cafea și administrarea acestor medicamente. Consultarea unui medic este esențială pentru a determina cel mai bun mod de a cronometra consumul de cafea în raport cu medicația.

Recent Posts

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024: sfaturi importante

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante:  Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…

11 minute ago

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

31 de minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Citeste si: