Din cuprinsul articolului
Calciul este un mineral indispensabil pentru corpul nostru. Acesta este responsabil pentru o multitudine de funcții la nivelul întregului organism, în special consolidarea sistemului osos.
Fără calciu, sistemul nostru osos ar fi fragil, iar oasele ar suferi fracturi frecvente. Acest mineral nu trebuie neglijat, aportul zilnic fiind esențial pentru menținerea sănătății întregului organism.
Acesta este găsit în cantități însemnate în produsele lactate. Cu toate acestea, anumite persoane pot avea o intoleranță sau, pur și simplu, au renunțat la produsele de origine animală.
Dacă nu îți poți lua calciul din lapte, anumite alimente de origine vegetală sunt bogate în acest mineral și pot contribui la completarea aportului.
Deficitul de calciu poate avea simptome specifice, precum:
- Probleme musculare: slăbiciune musculară, crampe, spasme
- furnicături
- oboseală, letargie, lipsă de energie
- amețeală
- confuzie
- stări de leșin
- probleme de concentrare și memorie
- probleme cu pielea și unghiile (uscare, fragilizare, rupere)
- poate contribui la alopecie (o afecțiune caracterizată de căderea părului atât de pe scalp, cât și de pe alte zone ale corpului)
- osteopenie și osteoporoză
- probleme dentare
Alimente de origine vegetală bogate în calciu
Patricia Rusu, nutriționist, dezvăluie care este aportul zilnic necesar de calciu și, de asemenea, ce alimente vegetale sunt bogate în acest mineral.
„Adesea sunt întrebată de unde îmi iau calciu dacă nu consum lactate de origine animală. Ei bine, îi iau din alimente vegetale.
Am pus la punct acest infografic care evidențiază câteva surse de alimente vegetale bogate în calciu, de care mă bucur și care oferă o absorbție bună.
Calciul este un nutrient important de care organismul nostru are nevoie pentru multe funcții de bază și care sprijină sănătatea dinților și oaselor, deci asigurarea unui aport adecvat este un MUST pentru o sănătate optimă.
Aportul zilnic recomandat de calciu variază în întreaga lume. În general, se recomandă astfel:
1300mg 12-18 ani
1000mg 19-50 ani
1300mg 50+ femei
1300mg 70+ bărbați
Sper ca această postare să-i ajute pe cei care au intoleranță la lactoză, cei care au o alimentație bazată pe plante ca și a mea, cei care sunt vegani, sau pe cei care vor să reducă aportul de lactate de origine animală.
Alimente vegetale care conțin calciu:
- lapte vegetal
- quinoa
- legume cu frunze verzi
- semințe de chia
- broccoli
- fulgi de ovăz
- edamame
- fasole roșie”, a recomandat Patricia Rusu, nutriționist.