Sari la conținut

NU ignora durerea în capul pieptului! Poate ascunde boli grave

Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

NU ignora durerea în capul pieptului! Durerea în capul pieptului poate  ascunde o problema cardiacă, o problema digestivă, o problema de natură musculară sau osoasă, o problema pulmonară sau un banal, dar înfricoșător, atac de panică.

„Boala coronariană ischemică este caracterizată prin depunerea de lipide, în special de colesterol, la nivelul arterelor coronare epicardice, determinând îngustarea progresivă a lumenului arterial.

Ea poate să aibă o evoluţie stabilă în timp (angina pectorală stabilă) dar poate deveni instabilă prin ruptura sau eroziunea plăcii de aterom, cu apariţia unui sindrom coronarian acut,” a explicat dr. Daniela Anghelina, medic specialist cardiolog la ARES, una dintre cauzele întâlnite pentru acest tip de durere, potrivit Adevărul.

Durerea toracică determinată de ischemia miocardică are, potrivit medicului cardiolog, câteva caracteristici tipice legate de localizarea ei, de caracter, durată şi relaţia cu efortul.

Durerea în capul pieptului şi în spate

Durerea este de obicei la nivelul sternului, sternului posterior, dar poate fi resimțită și la nivelul plexului solar, spate, maxilar/dinți, umăr/braț/pumn/degete.

Cel mai frecvent este descrisă ca o durere de ciupire („unghii”) sau ca o senzație de presiune, greutate sau arsură. Poate fi însoțită de dificultăți de respirație (lipsa aerului) și simptome mai puțin specifice, cum ar fi oboseală, amețeli și transpirație.

Durerea accentuată

„O caracteristică importantă are legătură cu efortul. Clasic, durerea apare şi se accentuează cu intensitatea efortului depus sau la expunerea la frig şi se ameliorează în câteva minute de la încetarea efortului. De altfel, durerea cedează rapid la administrarea de Nitroglicerină sublingual.

Durerea poate să apară şi după o masă bogată sau dimineaţa la trezire şi nu este influenţată de poziţie sau de respiraţie. Prezenţa tututor acestor caracteristici definesc angina pectorală tipică”, mai spune dr. Daniela Anghelina.

Prezenţa doar a doua dintre aceste elemente defineşte, conform cardiologului, angina pectorală atipică.


Conform medicului cardiolog, angina pectorală instabilă se caracterizează prin: durere toracică prezentă în repaus sau cu durată prelungită (peste 20 minute);
durere care apare la efort fizic moderat-mic şi cu debut recent (în ultimele 2 luni);
angina care creşte progresiv în intensitate şi severitate şi care apare la efort fizic mai mic.
Aceste caracteristici clinice sugerează apariţia unui sindrom coronarian acut (infarct miocardic).

Investigaţii  

„Evaluarea unui pacient cu suspiciune de boală coronariană presupune iniţial efectuarea unor analize de laborator (în special pentru identificarea factorilor de risc cardiovascular precum diabetul zaharat sau dislipidemia), a unei electrocardiograme de repaus, o ecocardiografie de repaus, eventual monitorizare ECG ambulatorie,” punctează dr. Anghelina.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel