Nu ignora! Unele greșeli comune în alimentația oamenilor pot avea un efect dăunător asupra intestinelor. Medicii experți spun că în acest sens, lipsa fibrelor din dietă poate deveni foarte periculoasă pentru sănătate.
Medicul avertizează: persoanele care nu consumă suficiente fibre sau fibre alimentare pot suferi de probleme digestive și constipație. În plus, procesele digestive sunt afectate negativ de aportul insuficient de apă.
„Fibrele contribuie la formarea scaunelor moi și la menținerea funcției normale a tractului gastrointestinal. Iar aportul insuficient de apă poate duce la deshidratare și dificultăți în procesul de digestie”, a spus dr. Shota Kalandia, potrivit actualno.com.
De asemenea, medicul definește ca periculoasă dependența de prăjeli și consumul regulat de alimente și mese grase. Specialistul reamintește că alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi saturate și grăsimi trans sunt greu de digerat (ceea ce crește riscul apariției unor probleme digestive), și, de asemenea, stimulează dezvoltarea afecțiunilor inflamatorii la nivelul tractului intestinal – cu acest obicei, poți „câștiga” „boli cronice sub formă de ulcer gastric și colită ulceroasă.
În plus, expertul adaugă că obiceiul de a mânca dulciuri afectează negativ activitatea întregului tract. În cantități mari, zahărul și carbohidrații rapizi pot perturba compoziția microflorei intestinale, pot contribui la creșterea numărului de bacterii dăunătoare și pot provoca disbacterioză.
Dr. Kalandia definește consumul excesiv de alcool și cofeină ca o altă greșeală periculoasă – aceste substanțe contribuie la apariția proceselor inflamatorii. Unul dintre cele mai sigure semne ale unei diete dezechilibrate este senzația constantă de foame care apare imediat după masă.
Dacă mănânci suficiente fibre, te vor face să te simți plin pentru o lungă perioadă de timp. Dar dacă ți-e foame în mod constant, probabil că nu primești suficienți nutrienți. În loc să-ți potoli foamea cu alimente grase sau carbohidrați ușori, mănâncă o porție de fasole sau un bol de broccoli fiert.
Una dintre cele mai benefice proprietăți ale fibrelor este că ajută la menținerea sub control a nivelului de colesterol. Faptul este că fibrele alimentare leagă colesterolul alimentar în intestinul subțire și îl împiedică să intre în sânge. Dar dacă există prea puține fibre în dieta ta, vasele de sânge rămân neprotejate și nivelul colesterolului crește.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…