Sari la conținut

Nu ignora aceste semne și simptome; este posibil să ai risc de afectare a ficatului

ficat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne ca ai probleme cu ficatul

Semne și simptome de afectare a ficatului. Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din organism, care atunci când funcționează bine este un semn că elementele vitale se descurcă bine.

Ficatul este situat chiar deasupra părții drepte superioare a abdomenului și este cel mai mare și mai greu organ din corpul uman, cu o greutate de aproximativ 1,5 kilograme.

Potrivit experților, ficatul este compus din unități care funcționează individual numite lobuli, care conțin zone cu vase de sânge, ducte și cordoane intermediare ale celulelor hepatice cunoscute sub numele de hepatocite.

Funcțiile ficatului

Potrivit John Hopkins Medicine, ficatul are câteva funcții importante pe care organismul le poate îndeplini. Organul procesează sângele și se descompune, echilibrează și creează nutrienți în timp ce reglează nivelurile chimice din sânge. Potrivit experților în sănătate, există peste 500 de funcții vitale ale ficatului, dintre care câteva sunt:

  • Producerea de bilă care în cele din urmă ajută la digestie
  • Producerea proteinelor
  • Producerea colesterolului și a unor proteine care ajută la transportul grăsimilor prin organism
  • Transformarea excesului de glucoză în glicogen
  • Reglarea coagulării sângelui
  • Rezistența la infecții
  • Clearance-ul bilirubinei, de asemenea, din celulele roșii din sânge.

Semne și simptome de afectare a ficatului

Leziunile sau insuficiența ficatului pot fi o afecțiuni care pun viața în pericol, care necesită îngrijiri medicale și tratament urgent. Leziunile hepatice, conform experților în sănătate, nu se produc într-o zi, ci mai degrabă treptat de-a lungul mai multor ani.

Medicii spun că, deși boala hepatică poate fi moștenită, problemele pot fi cauzate de o varietate de factori care dăunează ficatului, cum ar fi virușii, abuzul de alcool și obezitatea. În timp, afecțiunile care afectează ficatul pot duce la ciroză, care provoacă insuficiență hepatică și moartea ulterioară. Dar tratamentul precoce poate da timp ficatului să se vindece.

Câteva semne că ficatul tău are nevoie de atenția ta imediată sunt:

  1. Pielea și ochii par galbene: Conform Clinicii Mayo, sănătatea precară a ficatului poate provoca decolorarea, făcând ochii și pielea să pară galben pal. Se întâmplă atunci când există prea multă depunere de substanțe galbene în sânge, provocând icter ceea ce înseamnă că daunele au atins cote amenințătoare.
  2. Mâncărime de piele: Unul dintre cele mai comune semne ale problemelor hepatice este mâncărimea pielii pe care o provoacă. Medicii cred că poate fi cauzată de pietre în căile biliare, cancerul căii biliare sau pancreasului și ciroza biliară primară. Cu toate acestea, nu există erupții cutanate asociate cu mâncărime cauzate de boli hepatice.
  3. Sângerări frecvente: Vânătăile și sângerările ușoare sunt un semn clar al unui ficat extrem de nesănătos și, de obicei, se întâmplă din cauza lipsei proteinelor specifice necesare pentru coagularea sângelui. Medicoexperts.com spune că sângele se acumulează sub piele, provocând vânătăi, care sunt negre și albastre, maro sau violet atunci când apar pentru prima dată.
  4. Umflarea picioarelor: Dacă picioarele se umflă de cele mai multe ori, este posibil să fi acumulat lichid în picioare.
  5. Insomnie: Problemele hepatice pot provoca, de asemenea, probleme de somn sau insomnie la mulți oameni. Pacienții cu ciroză hepatică sunt, de asemenea, susceptibili de a avea apnee obstructivă de somn. Medicii spun că, din cauza acumulării de toxine în sânge, ciclul de somn este perturbat, iar unii pacienți pot intra chiar în comă.
  6. Umflarea stomacului: Dacă boala hepatică devine cronică, lichidul se poate acumula în abdomen provocând distensie abdominală. Scurgerile de lichid de la suprafața ficatului și a intestinului provoacă ascită, o acumulare de lichid în cavitatea abdominală. O burtă umflată poate provoca ciroză, hepatită alcoolică și chiar o venă hepatică blocată.

Prevenție

Pentru a inversa afectarea ficatului, trebuie să:

  • Menține o greutate sănătoasă și fă exerciții fizice în mod regulat
  • Nu mai consuma alcool în exces
  • Limitează consumul de suplimente de vitamine
  • Detoxifiază ficatul periodic
  • Renunță la fumat

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel