Din cuprinsul articolului
Unii oameni sunt de părere că apendicele este un organ inutil. Credința este că nu oferă niciun avantaj real pentru sănătatea generală. Este un tub subțire situat acolo unde intestinul subțire se întâlnește cu intestinul gros. Atunci când ceva nu merge bine cu apendicele, mai ales dacă durerea duce la o apendicită, durerea poate fi intensă și insuportabilă.
Cercetătorii sunt de acord că întregul sistem digestiv joacă un rol integral în funcționarea imunitară și a creierului. Toate acestea sunt bune și frumoase, dar ce legătură are asta cu apendicele? Ei bine, credința este că apendicele este un loc în care organismul stochează anumite tipuri de bacterii intestinale care ar putea fi schimbate în timpul unei boli intestinale sau a utilizării excesive de antibiotice.
Teoretic, bacteriile bune se ascund în apendice și apoi ajută la repopularea restului colonului cu bacterii sănătoase, în cazul în care lucrurile se dau peste cap.
Deși teoria (de mai sus) sună bine, ea nu este dovedită, la fel ca majoritatea teoriilor despre apendice. Dacă există un blocaj în apendice sau dacă acesta se umflă sau se infectează, atunci aveți apendicită. Aceasta este cel mai frecventă în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani, 8,6% dintre bărbați și 6,7% dintre femei fiind diagnosticați la un moment dat în viață.
Datorită progreselor medicale și a asistenței medicale, apendicita nu mai pune în pericol viața. Acestea fiind spuse, aproximativ 50% dintre persoanele cu apendicită nu prezintă simptomele obișnuite care indică boala. Aceste simptome includ dureri abdominale specifice, febră și vărsături, toate acestea fiind observate la femeile însărcinate, copii și vârstnici.
Medicii avertizează că oamenii ar trebui să fie atenți și la simptomele mai puțin frecvente ale apendicitei, care sunt detaliate mai jos.
Dacă nu mai aveți aceeași dorință de a mânca ca înainte, atunci probabil că vă confruntați cu pierderea poftei de mâncare. Credeți sau nu, pierderea poftei de mâncare este un semn timpuriu al apendicitei, potrivit experților în sănătate.
Ambele simptome sunt comune printre alte tulburări digestive? Absolut, ceea ce face dificilă discernerea dacă diareea sau constipația indică apendicita. Deși acestea sunt simptome neașteptate, ar fi indicat să le acordați atenție.
Apendicele este situat în partea dreaptă inferioară a abdomenului, așa că este logic că durerea de apendicită va fi concentrată în aceeași zonă.
Cei mai mulți oameni tind să simtă durerea în apropierea buricului, dar aceasta se mută în partea dreaptă inferioară a abdomenului. Odată ce se mută în acea zonă, durerea devine ascuțită și severă, aproape paralizantă. Dacă ai ajuns în această situație, este timpul să ajungi la un spital de urgență, deoarece durerea se va intensifica. Durerea poate iradia și spre șold.
Este normal să simțiți că durerea din partea dreaptă inferioară a abdomenului nu dispare. Pe lângă faptul că radiază spre șold, durerea de apendicită se poate extinde și în partea dreaptă inferioară a spatelui. Această durere poate imita durerea legată de durerea lombară cronică din partea inferioară a spatelui sau de durerea sciatică.
Unii oameni pot avea chiar dureri la nivelul șoldurilor sau dureri în apropierea rectului. Dacă această durere nu este normală pentru dumneavoastră și nu v-ați forțat spatele, fiți atenți la aceste semne.
Dacă vă confruntați cu oricare dintre simptomele menționate mai sus și credeți că aveți apendicită, solicitați asistență medicală.
Febra mare și durerile abdominale severe pot necesita asistență de urgență. Clinicienii vă pot evalua situația și pot efectua un examen și analize de sânge pentru a determina de ce asistență medicală aveți nevoie.
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…