Sari la conținut

Nu grăsimea, alt ingredient îți îmbolnăvește inima

Dietele sărace în grăsimi nu reduc bolile de inimă și nu vă ajută să trăiți mai mult pentru că adevaratii inamic ai sănătății sunt carbohidrații și zahărul, potrivit oamenilor de știință.

„Avem nevoie de o campanie de sănătate publică la fel de importantă ca cea pe care am avut-o în anii ’70 și ’80 care demoniza grăsimile saturate, ca să spunem că ne-am înșelat”, declara dr. James DiNicolantonio, cercetător în domeniul afecțiunlor cardiovasculare, la New York.

„Nu există nicio dovadă concludentă că o dietă săracă în grăsimi are efecte pozitive asupra sănătății. Într-adevăr, literatura de specialitate indică o lipsă generală de orice efect (bun sau rău) prin reducerea aportului de grăsimi.Teama că grasimile saturate cresc colesterolul, este complet nefondată,”adaugă dr. James.

Dovezile arată că o dietă săracă în carbohidrați – spre deosebire de o dietă săracă în grăsimi –scade colesterolul rău. Cu toate acestea, cercetătorul susține că alimentele procesate ar trebui să fie, în continuare, evitate.

Experții britanici au declarat anul trecut că interpretarea greșită a studiilor științifice a perpetuat un mit conform căruia o dietă bogată în grasimi este dăunătoare pentru inimă. Oamenii au fost sfătuiți să reducă aportul de grasimi la 30% din totalul de energie și aportul de grăsimi saturate la 10%. Cu toate acestea, cercetarea nu a reușit să demonstreze că există o legătură între consumul de grăsimi saturate și riscul de boli cardiovasculare.

Suedia a devenit primul stat care respinge mitul dietelor săracă în grăsimi, în favoarea unei diete sărace în carbohidrați.

„Este ușor de înțeles că epidemia globală de boli de inimă, diabet, obezitate și sindrom metabolic este cauzată de o dieta bogată in carbohidrați / zahăr, ” a declarat dr. James DiNicolantonio

Cea mai buna dietă pentru a stimula și a menține sănătatea inimii este una săracă în carbohidrați rafinați, zaharuri și alimente procesate, potrivit dr. James.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel