Sari la conținut

Nu face niciodată aceste cadouri de Moș Nicolae. Aduc mare ghinion

Sursă FOTO: Rețete si Vedete
Mos Nicolae

Cadouri de Moș Nicolae care aduc ghinion. Crescut în spiritul poveței creștine „să împarți averea săracilor”, Sfântul Nicolae şi-a dat întreaga moștenire pentru a-i ajuta pe cei nevoiași. Sfântul Ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar, din anul 1087, moaștele sale sunt păstrate la o biserica ce îi este dedicată, în Bari, în sudul Italiei.

Conform tradiției populare, în nopțile sfințite de sărbători, când cerurile se deschid și pentru noi, muritorii de rând, se spune că preț de o secundă Sfântul Nicolae poate fi văzut stand în dreapta Domnului.

Potrivit calendarulortodox.ro, în credința populară, Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de San-Nicoară. Se spune că el păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte, pentru a lasă lumea fără căldură și fără lumina. În unele zone ale țării, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.

În alte regiuni, fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele și petrecerea începe.

La sate, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete, își aleg gazdă în casa căreia țin repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou.

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe cu adevărat iarna. În această zi Moșul își scutură barba sură și începe să ningă, iar dacă nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie ca ghetuțele sau cizmulițele lor să fie lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminți. Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinți și bunici. Se crede că pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău.

Zăpada adusa de Moș Nicolae aduce rod bogat în grădini și pe ogoare. De aceea, există obiceiul să aducem în casă un bulgăre din zăpada dăruita de Moș Nicolae și să-l punem într-un vas. După ce bulgărele se topește, apa rezultată să o turnăm în glastrele cu flori din casă, pentru ca familia să petreacă iarna cu bine. Pentru a avea spor și sănătate, gospodarii aduc în casa lor crenguțe de măr.

Acestea se pun într-un vas cu apă, iar dacă vor înmuguri până la Anul Nou, înseamnă ca toți membrii familiei vor avea mult noroc în anul ce vine. În Muntenia, în ajunul sărbătorii, fetele se adună în casa unde este o tânără care vrea să se căsătorească și pregătesc plăcinte. La ora 9 fix, vin băieții din sat. Cu toții petrec în ajunul Sfântului Nicolae și la mare preț sunt plăcintele aburinde.

Cadouri de Moș Nicolae care aduc ghinion

Copiii sunt însă cei care îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Nicolae. Cu toții știu că trebuie ca ghetuțele sau cizmulițele lor să fie lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminți. Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Pentru Moș Nicolae, este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău.

Tot tradiția populară spune că, de Moș Nicolae, nu trebuie să oferim celor dragi obiecte ascuțite – truse de cosmetică sau obiecte de culoare neagra. Neindicate sunt și fularele sau cravatele. De asemenea, evitați să puneți în ghetuțele persoanelor pe care le prețuiți mărgele. Toate aceste cadouri împrăștie armonia și liniștea în viața celor care le poartă, scrie ele.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel