Sari la conținut

„Nu există analize obligatorii la început de an școlar”

Loreta Popa

Un examen medical corect făcut la început de an școlar poate salva copilul de multe complicații. Vederea, coloana, indicele de masă corporal sunt printre măsurătorile care nu ar trebui scăpate
din vedere, nu doar analizele care depistează microbi inofensivi

Întâlnirea cu medicul de familie nu trebuie ocolită la început de an școlar. Dacă acesta consideră că se impun analize, urmați-i sfatul. „Nu există analize speciale, ieșite din comun, obligatorii la începutul anului școlar pentru copii. Părinții pot merge însă cu copilul la o consultație absolut normală, iar dacă totul este bine li se eliberează o adeverință de intrare în colectivitate. De obicei, numai unele instituții precum grădinițele cer o asemenea adeverință. Nu există însă o obligativitate a acestor analize de început de an școlar. Un control amănunțit poate fi efectuat numai dacă există suspiciuni de boală, evident în funcție și de patologia copilului. Doar exudatul faringian și examenul coproparazitologic ar fi oarecum necesare pentru a ști cu certitudine starea de sănătate a copilului, dar repet, acestea nu sunt obligatorii”, ne-a spus medicul de familie Călin Ciubotaru.
Medicul de familie sau pediatrul știu cu precizie ce documente obligatorii trebuie să aibă pregătite părinții pentru dosarul medical de înscriere la grădinițe sau pentru revenirea în colectivitate a copilului. „De ce este necesară o vizită la medic însă, înainte de a reintegrarea copilului în colectivitate? Măcar și pentru faptul că părinții sunt siguri astfel că au adus în instituție un copil perfect sănătos, iar în cazul în care acesta se îmbolnăvește, vor fi convinși că din colectivitate a luat ceva și nu de acasă. Acesta este sfatul meu pentru părinți. Cred că aceștia ar trebui să evite aglomerația de la începutul lunii septembrie și să facă o vizită medicului de familie încă din august, pentru a vedea care este starea de sănătate a copilului lor. Evident în cazul în care nu vor să fie treziți la realitate de îmbolnăvirea neprevăzută a acestuia. E mai bine să previi decât să tratezi. Din păcate, nu mulți fac acest lucru. Același lucru este valabil și pentru copiii care anul acesta intră în clasa I. Analizele trebuie făcute din timp, astfel încât, dacă se depistează vreo problemă, să existe timp pentru a fi remediată”, afirmă doctorul Călin Ciubotaru.
Ce se cere în țările occidentale
În țările din vestul Europei sau în SUA, la intrarea în colectivitate a copiilor se cere un examen clinic corect făcut. Mai concret, copilului i se verifică auzul, vederea, indicele de masă corporală, vaccinările, starea dentiției și dezvoltarea psihică.  „Nu se cere rezultatul exudatului nazo-faringian sau examen coproparazitologic”, afirmă medicul specialist în boli infecțioase Gabriel Popescu. Motivele sunt simple: atâta vreme cât meningococul dă o meningită la mii de copii care-l poartă în nas, nu poți să decontaminezi zeci de mii de copii ca să eviți un caz de meningită. La fel și cu pneumococul, câtă vreme e la nivel nazal sau faringian nu reprezintă o problemă, aceasta apare când coboară în plămâni sau ajunge în sânge, mai explică specialistul.

5 alimente esențiale pentru un școlar

Somonul, ouăle, fasolea, cerealele și lactatele sunt excelente pentru îmbunătățirea activității cerebrale a unui copil. În plus, îl feresc de anemie.
Alimentele pe care un copil le  consumă sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului lui, dar și pentru performanțele lui școlare sau în viața de zi cu zi. Un copil are nevoie de alimente bogate în proteine de calitate superioară pentru că sunt baza construirii țesuturilor noi, dar și de calciu. „Micuții trebuie obligatoriu să mănânce lactate și proteine (carne și ouă) pentru că reprezintă surse de fier, dar și legume și fructe”, explică medicul nutriționist Corina Zugravu. Lipsa din alimentație a acestor nutrienți duce la anemie, care este foarte întâlnită mai ales la copiii sub 4-5 ani.
E bine să evitați să vă hrăniți copiii cu mâncăruri dulci, grăsimi (untură, seu, slănină) și făinoase rafinate pentru că sunt sărace în vitamine și proteine și induc dezechilibre. Câteva alimente sunt obligatorii pentru că stimulează dezvoltarea creierului, îmbunătățind memoria și puterea de concentrare.

  1. Somonul, bun pentru intelect și ochi
    Creierul este cel mai „înfometat” organ din organismul uman, pentru că el absoarbe primul nutrienții din alimentele consumate. Somonul este un pește gras, bogat în acizi grași esențiali Omega 3, care intră în structura creierului, ajutând la o mai bună funcționare a lui. „Testele recente au demonstrat că acizii grași conținuți de somon cresc performanțele intelectuale la copiii școlari și sunt importanți în dezvoltarea ochiului”, spune Corina Zugravu.
  2. Ouăle, pentru memorie
    Ouăle sunt bogate în proteine, dar mai conțin și colină (compus organic ce face parte din complexul B), benefică pentru dezvoltarea memoriei. „Gălbenușul conține colesterol, un compus important în structura creierului. Oul are și lecitină, ceea ce potențează funcțiile sistemului nervos central”, mai spune medicul Corina Zugravu.
  3. Fasolea „veghează” sistemul nervos
    Un alt aliment bun pentru creier este fasolea, produs bogat în proteine, carbohidrați, fibre, vitamine (în special B1) și minerale (magneziu). Specialiștii recomandă fasolea pentru masa de prânz, deoarece acest aliment menține energia și puterea de concentrare a copilului la nivel ridicat toată după-amiaza.
  4. Cerealele integrale, ideale la micul dejun. Cerealele integrale consumate la micul dejun aduc un aport important de vitamine și minerale (fier, calciu), care ajută la creșterea randamentului fizic și intelectual. Studii recente demonstrează că efectele benefice ale micului dejun cu cereale integrale se reflectă în activitatea școlară a copiilor, în capacitatea lor mai bună de memorare, în viteza de învățare, obținerea unor rezultate mai bune la teste, atenție sporită și mai multă energie.
  1. Lactatele, sursă de energie
    Lactatele conțin proteine, dar și vitamine din complexul B, acestea fiind o sursă de energie pentru creier. „Lactatele sunt importante în dezvoltarea întregului organism, iar calciul, magneziul și vitaminele din complexul B pe care le conține condiționează funcțiile nervoase”, mai spune Corina Zugravu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel