Un studiu prezentat la Reuniunea Internaţională a Experţilor în Nutriţie, de la Barcelona, arăta că majoritatea europenilor nu ştiu să diferenţieze grăsimile bune de cele rele. „Există o mare confuzie în ceea ce priveşte grăsimile bune şi cele rele, fapt reflectat în alimentele pe care oamenii le consumă”, a declarat profesorul Ricardo Uauy, preşedintele Uniunii Internaţionale pentru Ştiinţe Nutriţionale.
Prăjelile vă distrug inima, peştele o hrăneşte
În categoria europenilor confuzi în privinţa grăsimilor intră şi românii, susţin specialiştii în alimentaţie. De aceea, nutriţionistul Corina Zugravu vă învaţă cum să separaţi grăsimile în două categorii: bune şi rele. „Cele bune, aşa cum sunt grăsimile din uleiuri, seminţe, nuci, peşte, nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică a fiecăruia”, spune ea. Acestea curăţă arterele de reziduuri şi hrănesc sistemul nervos.
„Cele rele provin din «junk food», carne grasă, brânzeturi grase, unt şi produse lactate bogate în lipide. Ele trebuie evitate, deoarece pot cauza boli grave, atunci când sunt consumate în exces”, adaugă nutriţionistul. Printre afecţiunile pe care le pot declanşa se numără cele ale inimii, ale vaselor de sânge de la creier ori ale vaselor de sânge de la picioare.
Omega 3 şi Omega 6, în topul lipidelor de calitate
Grăsimile bune sunt cele nesaturate. Ele conţin o cantitate mare de acizi graşi nesaturaţi, au o consistenţă moale, lichidă şi se împart în două categorii: mononesaturate şi polinesaturate.
„O sursă bună de grăsimi mononesaturate o reprezintă uleiul de măsline. Cele polinesaturate se găsesc în uleiurile vegetale de rapiţă, floa rea-soarelui, in, margarinele tartinabile de calitate, nuci, alune, fistic, peşte gras”, detaliază nutri ţio nistul Corina Zugravu. O categorie importantă de grăsimi polinesaturate o reprezintă grăsimile esenţiale, care conţin acizi graşi Omega 3 şi Omega 6.
„Aceştia reglează tensiunea arterială, ajută la coagularea sângelui şi la buna funcţionare a sistemului imunitar”, precizează medicul nutriţionist. Omega 3 se găseşte în peşte gras, ulei de in şi ulei de rapiţă; Omega 6, în ulei de floarea-soarelui, ulei de porumb, seminţe de foarea soarelui.
Grăsimile rele sunt de origine animală, au o consistenţă solidă, cresc nivelul colesterolului din sânge, măresc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi se împart în două categorii: saturate şi grăsimi trans. Cele saturate se află în unt, lactate grase, brânzeturi grase, carne de porc. Grăsimile trans sunt mai dăunătoare decât cele saturate şi se găsesc în produsele de patiserie, snacksuri, fast-food, cartofi prăjiţi.
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…