Categories: Ştiri sănătate

Nu elimina grăsimile din alimentație! Iată ce efect uimitor pot avea

Contrar ideii mult vehiculate că grăsimile saturate sunt, fără excepţie, dăunătoare sănătăţii, o echipă de oameni de ştiinţă susţine că unele tipuri de grăsimi saturate, întâlnite în produse lactate, precum iaurtul, ar fi benefice organismului, reducând riscul apariţie diabetului tip 2.

În schimb, grăsimile saturate din carnea roşie şi anumite alimente prăjite, precum şi cele generate în organism ca urmare a consumului de carbohidraţi şi alcool, ar putea fi nocive.

Diferenţa constă în numărul de atomi de carbon conţinuţi în moleculele de acizi graşi ce intră în componenţa acestor grăsimi, arată un studiu publicat în jurnalul The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Un număr par de atomi de carbon – 14, 16, 18 – este asociat cu creşterea riscului de diabet tip 2, în timp ce un număr impar (15 sau 17) este corelat cu un efect protector împotriva acestei boli.

Cercetările au fost realizate pe mai mult de 340.000 de persoane din 8 ţări europene; dintre participanţi, 12.403 s-au îmbolnăvit de diabet tip 2.

Grăsimile saturate, întâlnite în produse de origine animală precum carne, brânzeturi, unt, erau considerate în general nesănătoase şi asociate cu creşterea nivelului de colesterol şi a riscului de apariţie a bolilor de inimă şi a diabetului tip 2.

Aceste noi descoperiri arată însă că nu toţi acizii graşi din grăsimile saturate sunt la fel, în ceea ce priveşte efectul asupra organismului, spune conducătorul studiului, dr. Nita Forouhi, din cadrul Medical Research Council Epidemiology Unit, Cambridge University.

Acizii graşi cu număr impar de atomi de carbon sunt întâlniţi în iaurt şi alte produse lactate, astfel încât aceste alimente ar avea un efect protector împotriva diabetului tip 2, cred cercetătorii.

Situaţia e mai complicată când e vorba despre acizii graşi cu număr par de atomi de carbon, deoarece aceştia, chiar dacă nu sunt ingeraţi ca atare, prin consumul de carne, de exemplu, pot fi totuşi sintetizaţi de organismul uman în urma consumului de carbohidraţi şi alcool.

Recent Posts

REVOLUŢIONAR. Oamenii de ştiinţă au găsit „cheia” pentru un creier sănătos

Cercetătorii americani au făcut o descoperire despre sănătatea creierului, organul cel mai complex în care…

12 minute ago

Pensie de 3.400 de lei, deși nu are nici un an de muncă! Vedetele care primesc acești bani

În cazul pensiilor mari primite fără ani de muncă efectivă, o practică frecventă în trecut…

32 de minute ago

Alegeri prezidențiale 2024. Cine este Cristian Terheș, candidatul susținut de PNCR la alegerile prezidențiale 2024

Cristian Terheș  este candidatul susținut de Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD) la alegerile prezidențiale…

52 de minute ago

România în doliu: au murit în urma dezastrului din Spania

În urma dezastrului provocat de inundațiile severe din Comunitatea Valenciană, Spania, Ministerul Afacerilor Externe din…

o oră ago

Silviu Prigoană, înmormântat în secret în toiul nopţii! Cui a lăsat averea colosală în testament?

Honorius Prigoană, fiul cel mare al omului de afaceri, a anunţat că tatăl lui, Silviu…

2 ore ago

ANM, în alertă! PROGNOZA METEO până la mijlocul lunii decembrie

Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea se va răci în toată țara, în special…

2 ore ago

Citeste si: