Persoanele care evită carbohidraţii şi consumă mai multă grăsime – chiar şi grăsimi saturate – pierd mai mult din masa adipoasă a corpului şi au un risc cardiovascular mai mic decât oamenii care urmează o alimentaţie săracă în grăsimi, aşa cum a fost recomandat timp de decenii de medici şi nutriţionişti, arată un nou studiu pe această temă.
Un nou studiu finanţat de National Institutes of Health din SUA şi publicat în Annals of Internal Medicine, a inclus un grup de 150 de persoane, de diferite etnii şi rase – ceea ce se întâlneşte rar în studile clinice de nutriţie – care au urmat, timp de un an, alimentaţii diferite, în care a fost redusă fie cantitatea de carbohidraţi, fie cea de grăsimi, dar fără a reduce numărul total de calorii.
Rezultatele au scos la iveală că grăsimea saturată nu face atât de mult rău cum se credea şi că efecte mult mai nocive pentru sănătate are consumul ridicat de carbohidraţi.
Autorităţile sanitare ar trebui să modifice recomandările nutriţionale oficiale, renunţând la restricţionarea grăsimilor şi îndemnându-i în schimb pe oameni să mănânce mai puţine alimente procesate, în special cele care conţin carbohidraţi rafinaţi. grăsimea saturată nu face atât de mult rău cum se credea şi că efecte mult mai nocive pentru sănătate are consumul ridicat de carbohidraţi.