Sari la conținut

Nu doar scarlatina și infecțiile respiratorii dau bătăi de cap părinților. Cristina Șchipor, şefa DSP, noi detalii despre o noua boală

Nu doar scarlatina și infecțiile respiratorii dau bătăi de cap părinților. Cristina Șchipor, şefa DSP, a oferit noi detalii despre noua boală infecțioasă eruptivă acută generalizată, provocată de virusul varicelo-zosterian, care îi afectează pe cei mici.

Nu doar scarlatina și infecțiile respiratorii dau bătăi de cap părinților în această perioadă. Este și momentul în care apar, de obicei, mai multe cazuri de varicelă. În constanța, majoritatea celor raportate sunt în școli și grădinițe.

Și, deși deocamdată nu se poate vorbi despre o epidemie, secția de pediatrie a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța funcționează la capacitate maximă. Cei mai mulți copii sunt internați cu scarlatină sau forme complicate de varicelă.

Cristina Șchipor, şefa DSP: „Focarul este de la trei cazuri în sus. La nivelul județului Constanța am avut un focar de scarlatină, care la acest moment este și închis cu patru cazuri, iar vorbind de varicelă, am avut trei focare închise și acum avem șase focare în evoluție”.

Când trebuie instituit tratamentul antiviral?

„Este bine ca tratamentul antiviral să fie instituit de la început. Dacă apar complicații, cu o febră persistentă suprainfecția leziunilor cutanate, cefalee intensă, somnolenţă, tulburări de mers, atunci se poate adresa și medicului specialist”, spune Cristina Șchipor.

Dacă împotriva scarlatinei nu există vaccin, pentru varicelă avem. Acesta însă nu este inclus în schema națională de imunizare, astfel că trebuie cumpărat de părinți,potrivit RRA.

Ce este varicela?

Varicela, cunoscută și sub denumirea populară de vărsat de vânt, este o boală infecțioasă eruptivă acută generalizată, provocată de virusul varicelo-zosterian, din familia virusurilor herpetice. Apare de obicei la vârsta copilăriei. Potrivit medicilor, la vârsta de adult, virusul provoacă de regulă o erupție localizată la unul sau mai multe dermatomuri, cunoscută sub numele de herpes zoster sau zona zoster, de unde și denumirea de virus varicelo-zosterian.

Este o boală clasică a copilăriei, care pentru copii de obicei este ușoară, dar pentru adolescenți și adulți poate avea un risc crescut de complicații. Boala poate dura în jur de o săptămână.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel