Sari la conținut

Nu doar cartofii: încă două legume care se transformă în otravă atunci când se prăjesc

cartofi prăjiti
Sursă imagine: tiktok/ morgan
Alimente care scurteaza viata

Aceste legume par inofensive, dar modul de gătire le fac o sursă de substanțe periculoase. În primul rând pe listă sunt cartofii. Când se prăjește, amidonul se descompune în acrilamidă, o neurotoxină care se acumulează în ficat.

Potrivit The Health, medicii nutriționiști spun că nu doar cartofii prăjiți se transformă în otravă atunci când sunt prăjiți, ci și ate legume dacă sunt prăjite.

Aceste legume arată inofensiv, dar temperaturile ridicate le fac o sursă de substanțe periculoase. În primul rând pe listă sunt cartofii. Când se prăjește, amidonul se descompune în acrilamidă, o neurotoxină care se acumulează în ficat. Cu cât crusta este mai închisă, cu atât este mai mare concentrația substanței otrăvitoare, raportează medicii pentru sursa citată.

Legume care se transformă în otravă atunci când prăjite

Acrilamida se formează la 120 de grade, iar într-o tigaie temperatura atinge 200 de grade. Consumul regulat de cartofi prăjiți crește riscul de cancer de 1,5 ori.

A doua legumă este ardeiul dulce. Pulpa subțire se prăjește repede, eliberând benzopirena. Această substanță se găsește în fumul de țigară și gazele de eșapament. Când se prăjește în ulei, se formează benzopirenul numai după 3-4 minute.

Al treilea produs periculos este dovlecelul. Nitrații pe care îi conțin sunt transformați în nitrozamine, compuși care deteriorează ADN-ul atunci când sunt expuși la temperatură ridicată. Cei cărora le place să-i prăjească sunt deosebit de expuși riscului: focul deschis accelerează reacția de 3 ori.

Cum să reduceți riscul de sănătate atunci când prăjiți legumele?

dovlecei
sursa foto:Pixabay

Înainte de prăjire, înmuiați cartofii în apă timp de 30 de minute – astfel încât veți elimina o parte din amidon. Coaceți ardeii și dovleceii într-o tigaie fără ulei sau coaceți într-un cuptor la o temperatură sub 180 de grade. O alternativă este o prăjire rapidă timp de 2 minute, cu agitație constantă.

Nu reutilizați niciodată uleiul în care aveți legume prăjite, deoarece conține substanțe cancerigene concentrate. Dacă nu puteți evita prăjirea, combinați legumele cu broccoli sau sparanghel – antioxidanții lor vor neutraliza o parte din toxine.

Mai multe despre cartofii prăjiți

Prăjirea cartofilor direct în unt poate crea grăsimi nesănătoase, în special grăsimile trans și grăsimile oxidate. Acest mod de gătire pot crea numeroase probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, inflamații și colesterol ridicat, sunt asociate cu aceste grăsimi.

Când cartofii sunt prăjiți, ei absorb mai mult ulei, ceea ce crește numărul de calorii pe care le conțin. Acest lucru duce la creșterea în greutate.

Nutrienții din cartofii prăjiți pot fi pierduți în timpul procesului lung de prăjire, făcându-i mai puțin bogați în nutrienți decât analogii lor prăjiți sau gătiți.

Pentru persoanele cu probleme sensibile la stomac sau digestive, cartofii prăjiți pot provoca dureri intestinale și inflamații.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel