Sari la conținut

Nu doar boala mintală a mamei, ci și a tatălui crește șansele de naștere prematură: studiu

sursa foto: arhiva doctorulzilei

Nu doar boala mintală a mamei, ci și a tatălui crește șansele de naștere prematură. Există foarte multe studii despre rolul sănătății fizice și psihice a mamei în bunăstarea fătului nenăscut. În acest sens, un studiu recent dezvăluie că atunci când vine vorba de nașterea prematură, nu doar sănătatea mintală a mamei contează.

Studiul, publicat în revista PLOS Medicine, sugerează că copiii născuți din tați cu boli psihiatrice au un risc crescut de naștere prematură.

Potrivit estimărilor OMS, aproximativ 13,4 milioane de copii s-au născut prematur în 2020. Factori precum sarcinile multiple, infecțiile, influența genetică și afecțiunile cronice precum diabetul și hipertensiunea arterială pot provoca nașteri premature.

Nu doar boala mintală a mamei, ci și a tatălui crește șansele de naștere prematură: studiu

Nașterea prematură este asociată cu consecințe negative asupra sănătății sugarilor. Femeile cu diagnostice psihiatrice au un risc crescut de naștere prematură, dar se cunoaște mai puțin riscul la descendenții taților cu diagnostice psihiatrice și pentru cuplurile în care ambii părinți au avut diagnostice psihiatrice”, au transmis cercetătorii. de la Institutul Karolinska într-un comunicat de presă.

Echipa a evaluat toți mou-născuții vii de la părinți nordici din Suedia din 1997 până în 2016 și a colectat informații cu privire la diagnosticele psihiatrice.

Au fost 1,5 milioane de nașteri, dintre care 15% s-au născut din părinți cu un diagnostic de probleme de sănătate mintală. Cercetătorii au descoperit că la părinții fără probleme de sănătate mintală, 5,8% dintre bebeluși s-au născut prematur.

Dintre bebelușii ai căror tați au avut diagnostice psihiatrice, riscul de naștere prematură a fost de 6,3%, iar odată cu diagnosticul psihiatric al mamei, riscul a crescut la 7,3%. În cazurile în care ambii părinți au fost diagnosticați, riscul de naștere prematură a fost de 8,3%.

De asemenea, diagnosticul tulburărilor legate de stres la părinți a fost asociat cu cele mai mari riscuri de naștere prematură – 23% atunci când tatăl a avut o tulburare legată de stres și 47% când mama a avut un diagnostic.

Riscul a fost de 90% atunci când ambii părinți au avut o tulburare legată de stres. Șansele de naștere prematură sunt și mai mari la copiii ai căror părinți au avut multiple tulburări psihiatrice.

„Copiii părinților cu boli mintale au un risc crescut de a se naște prea devreme – atât mamele, cât și tații sunt importanți”, a spus Weiyao Yin, cercetătorul care a condus studiul.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel