Din cuprinsul articolului
De la alimentatie, programul incarcat, pana la felul in care dormi sau medicamentele pe care le iei, memoria poate fi afectata in diverse moduri. Iar factorii sunt uneori greu de intuit. Din fericire, pentru fiecare cauza in parte exista si o solutie.
Lipsa vitaminei B12
Vitamina B12 din carne se afla in stransa legatura cu memoria. Aceasta se afla si in produsele lactate si peste, asa ca vegetarienii trebuie sa aiba grija sa consume macar lapte daca vor sa beneficieze de aceasta vitamina.
Un studiu recent realizat in Statele Unite arata ca o lipsa a acesteia duce la o scadere a puterii de concentrare. Ea joaca un rol-cheie in protejarea mielinei, un strat care apara axonii neuronilor. Daca acestia sunt lasati fara protectie si sunt „avariati”, capacitatea de memorare scade.
Deficitul de Vitamina B12 mai poate sa apara si in cazul in care corpul nu reuseste sa o absoarba din intestinul subtire, dupa cum spune dr. Anton Emmanuel, de la Colegiul Universitar din Londra.
Alte posibile cauze mai includ anemia pernicioasa, o boala autoimuna in care corpul incepe sa atace celulele din stomac, prevenind absorbirea adecvata a nutrientilor. Din aceasta cauza multor persoane le este pus un diagnostic gresit si se crede ca sufera de dementa, cand de fapt ele au deficit de vitamina B12. Aceasta poate sa fie detectata printr-un test de sange si se poate rezolva cu ajutorul suplimentelor.
Hipertensiunea
Daca ai mai putin de 45 de ani si uiti foarte multe lucruri, ar fi bine sa iti masori presiunea sanguina. In urma unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Alabama s-a constatat ca persoanele care au pierderi de memorie sufera de cele mai multe ori si de o crestere prea mare a presiunii arteriale.
Arterele se ingusteaza, iar sangele circula mai greu prin ele si nu mai ajunge la creier atat de bine cat ar trebui, explica neurologul Fenella Kirkham, de la Spitalul Universitar Southampton.
Prin imbunatatirea stilului de viata, atat in ceea ce priveste alimentatia, cat si programul fizic, vei reusi sa scapi de aceasta problema.
O tiroida lenesa
Daca esti obosit mai tot timpul, cresti in greutate, desi nu mananci mai mult decat inainte, si uiti lucruri mereu, s-ar putea sa suferi de hipotiroidism, o afectiune care este depistata la 15 din 1.000 de femei in fiecare an.
Glanda nu mai produce hormoni suficienti si, astfel, energia nu mai este folosita corespunzator de catre corp. Daca nivelul hormonilor nu este cel optim, toate procesele corpului sunt incetinite, inclusiv activitatea cerebrala. O glanda lenesa poate duce la boala Hashimoto.
Aceasta problema se poate descoperi printr-un test de sange si se pot lua tablete pentru a fi rezolvata.
Statinele
In timp ce exista studii care arata ca pastilele de scadere a colesterolului imbunatatesc memoria, o cercetare recenta sugereaza exact contrariul. Cercetatorii au examinat date de la 14 studii experimentale, ce au implicat 34.000 de pacienti, si s-a descoperit ca unii dintre acestia aveau probleme in a-si aminti evenimentele recente. De ce unii patesc asa si altii nu ar putea tine strict de genetica, dupa cum sugereaza dr. Gross.
Totusi, unele statine sunt mai periculoase decat altele. Cu cat ele sunt mai solubile in grasime, ceea ce inseamna ca trec mai repede prin membrana celulara si raman in corp in tesutul gras, continuand sa isi faca efectul, cu atat sansele lor de a trece de bariera care apara creierul este mai mare, introducand cu ele si anumite toxine din sange. Simvastatina este cea mai solubila dintre statine.
Menopauza
Femeile se plang mai tot timpul ca isi pierd memoria odata cu o anumita varsta, aceasta problema fiind cauzata, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din California, de schimbarile nivelului de estrogen din perioada menopauzei sau a premenopauzei.
Estrogenul poate avea un rol protector asupra neurotransmitatorilor. Din fericire, pierderile de memorie sunt temporare in aceasta situatie, rezolvandu-se prin terapii de inlocuire hormonala.
Migrenele
Daca ai in mod frecvent migrene, poti fi supus riscului de a suferi de un tip de amnezie severa, care apare in jurul varstei de 50 de ani. Poti intampina dificultati in a-ti aminti lucrurile petrecute in ultimele 24 de ore. Astfel, ajungi sa fii intr-un loc fara sa-ti dai seama cum ai ajuns acolo, desi recunosti persoanele din jurul tau si stii despre planurile de a pleca impreuna cu ei, facute mai inainte.
In afara de migrene, o scufundare rapida in apa rece, un stres emotional grav sau chiar un act sexual pot duce la acest tip de amnezie. Din fericire, aceasta nu dureaza mai mult de 24 de ore, dupa care iti vei reveni totul in amanunt.
Sarcina
Se crede ca schimbarile care au loc in stilul de viata odata cu sarcina sunt de vina pentru capacitatea mai slaba a femeilor gravide de a retine anumite lucruri. Specialistii australieni spun ca mai ales capacitatea de a memora numerele de telefon sau numele unor persoane este redusa.
Anestezicele
Partea buna a folosirii anestezicelor este ca nu simti nicio durere si nu iti mai aduci aminte de ceea ce s-a intamplat in momentul respectiv. Din pacate, se pare ca exista cazuri in care aceste substante iti pot afecta memoria. Cercetatorii de la Spitalul Universitar din Florida au facut un studiu din care a reiesit ca 40% dintre pacientii mai in varsta au asemenea probleme post-operatorii, iar 12,7% dintre ei le mai resimt si dupa 3 luni de la operatie.
Alte probleme asociate includ greutatea de concentrare si neatentia. Gazele folosite pentru anestezierea totala interfereaza cu impulsurile nervoase din hipocampus, putand declansa un raspuns periculos, de inflamare. Aspirina luata dupa operatii, desi un remediu traditional, te poate scapa de simptomele nedorite.
Epilepsia
Aceasta afectiune a creierului produce crize destul de grave. Impulsurile electrice sunt perturbate, lucru ce poate continua si dupa ce criza trece. Daca hipocampusul este zona cea mai afectata, clar pacientul cu pricina va avea probleme de a-si aminti diverse lucruri.
Artrita sau medicamentele pentru astm
Corticosteroizii sunt de obicei medicamentele luate in cazurile de astm sau artrita. Folositi pe termen lung, mai mult de 6 luni, duc la micsorarea creierului, in special a hipocampusului. Doctorii trebuie sa fie foarte atenti atunci cand prescriu asemenea tratamente.
Depresia
Depresia duce la scaderea nivelului de serotonina si norepinefrina din creier, astfel incat memoria este afectata. Aceasta boala nu trebuie sub nicio forma neglijata, ci tratata pana cand scapi de ea si revii la o viata normala.