Din cuprinsul articolului
Când vine vorba de cartofi, depozitarea lor în frigider ar putea crește riscul de cancer. Potrivit specialiștilor, temperatura mai rece a unui frigider poate transforma amidonul din cartofi în zahăr.
Ulterior, când cartofii sunt copți sau prăjiți la temperaturi de peste 120 grade Celsius, acele zaharuri se combină cu aminoacidul asparagina și produc o substanță chimică numită acrilamidă, potrivit American Cancer Society.
Acrilamida este o substanță chimică care este folosită pentru a face hârtie, coloranți și materiale plastice, precum și pentru a trata apa potabilă și canalizarea.
Principalul mod în care oamenii sunt expuși la acrilamidă este prin fumat, dar substanța se găsește și în alimente precum cartofi prăjiți și chipsuri de cartofi, biscuiți, pâine, prăjituri, cereale și cafea.
Acrilamida poate fi extrem de periculoasă pentru sănătate. Cercetările pe șoareci au arătat că substanța chimică a crescut riscul de cancer al subiecților. Studiile la oameni nu au demonstrat dovezi consistente că expunerea la acrilamidă prin dietă crește riscul, dar au existat rezultate mixte cu privire la cancerul renal, endometrial și ovarian.
Deși șoarecii și oamenii metabolizează acrilamida în rate diferite, National Toxicology Program din Statele Unite ale Americii clasifică substanța chimică ca fiind cancerigenă pe baza studiilor efectuate pe animale de laborator care au ingerat acrilamidă în apa de băut.
Studiile au arătat că nerefrigerarea cartofilor și reducerea timpului de gătire pentru a evita rumenirea poate reduce conținutul de acrilamidă. Recomandările Societății Americane de Cancer pentru arată că, pentru a beneficia de beneficiile pentru sănătate ale cartofilor, aceștia trebuie păstrați departe de frigider.
Depozitați cartofii într-un loc răcoros și uscat, cum ar fi un dulap sau o cămară.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…