Sari la conținut

NU consumaţi roşii dacă aveţi aceste boli. Poate fi periculos!

rosii
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina C, potasiu și vitamina K. Cu un conţinut de 95 % apă și 5 % carbohidrați și fibre, roșiile conțin în medie doar 18 calorii. Tomatele oferă rapid senzația de sațietate şi ajută la scăderea în greutate.

Bogate în licopen şi potasiu, aceste legume reduc riscul apariției cancerului cutanat, de prostată, cervical, oral, faringian, esofagian, de stomac, colon, rectal, ovarian, datorită vitaminelor A și C.

De asemenea, întăresc oasele, cu ajutorul vitaminei K și a calciului, excelenți factori de fortificare și regenerare a țesutului osos; astfel, licopenul este util în prevenirea osteoporozei. Nu în ultimul rând, roşiile îmbunătățesc vederea, prin intermediul vitaminei A.

Cu toate aceste beneficii, medicii atrag atenţia că, în cazul unor persoane, roșiile pot avea unele efecte secundare negative, chiar dacă fac parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată.

Arsuri la stomac

De pildă, roşiile sunt alimente foarte acide și, prin urmare, pot provoca arsuri la stomac în cazul persoanelor care suferă de gastrită sau reflux gastroesofagian.

Chiar dacă sunteți sănătos și nu suferiți de aceste probleme stomacale, dacă mâncați multe roșii sau sos de roșii, este posibilă manifestarea acestor simptome neplăcute.

Dureri articulare

Cantitățile prea mari de roșii din dietă pot provoca dureri articulare. Motivul este un alcaloid numit solanină, care acumulează calciu în țesuturi și care se găsește în cantități mari în roșii. Prea mult calciu în țesuturi poate provoca inflamații, dureri și umflături în zona articulațiilor, potrivit specialiştilor citaţi de The Health Site.

Probleme renale

Și asta are legătură cu depozitarea calciului. Roșiile sunt bogate și în oxalat, o substanță greu de metabolizat atunci când este administrată în exces și poate duce la formarea pietrelor la rinichi.

Leguma roșie și suculentă conține și mult potasiu, care poate afecta, de asemenea, funcția renală. Dacă aveți deja probleme renale, fiți deosebit de atenți, relatează publicația.

roșii cu ulei

Roșiile conțin compusul histamină, care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva virușilor și bacteriilor. Reacția alergică la roșii indusă de histamină și se manifestă de obicei sub forma unei erupții cutanate sau a umflării limbii, împreună cu alte simptome neplăcute. Persoanele diagnosticate cu o alergie la roșii prezintă simptome mult mai severe.

Sindromul intestinului iritabil

Dacă suferiți de sindromul intestinului iritabil, roșiile pot provoca simptome precum diaree, crampe dureroase, balonare, gaze și constipație. În acest caz, este mai bine să stați departe de alimentele acide precum roșiile.

Licopenul este un pigment care se găsește în roșii, dar și în multe alte alimente. Atunci când este consumat în cantitatea potrivită, este bun pentru inimă. Dar dacă exagerezi, poate duce la pigmentarea pielii, o afecțiune cunoscută sub numele de licopenodermie.

Probleme cu vezica urinară

Alimentele cu un conținut ridicat de acid, cum ar fi roșiile, pot irita vezica urinară. Dacă suferiți de incontinență urinară sau sunteți predispus la alte probleme urinare, cel mai bine este să evitați alimentele acide. Tratamentul termic nu vă va ajuta nici în acest caz, deoarece sosul de roșii și ketchup-ul sunt alegeri și mai rele.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel