Din cuprinsul articolului
Anumite alimente pot interacționa în mod negativ cu tratamentele și medicamentele administrate. Astfel, este indicat să ceri mereu sfatul unui medic înainte de începerea unui tratament.
Medicamentele sunt administrate după reguli stricte. În caz contrar, acestea pot determina reacții adverse neplăcute și, de asemenea, pot declanșa o multitudine de dezechilibre la nivelul întregului organism.
Băuturile și alimentele pot interacționa în mod negativ cu anumite medicamente și tratamente. De aceea, este important să știi cât mai multe despre legătura dintre produsele farmaceutice și alimentație.
Lactatele sunt complet interzise, spre exemplu, dacă luați tetracicline (un tip de antibiotice).
Deși lactatele sunt esențiale pentru sănătatea organismului nostru, mai ales la vârste fragede, acestea nu sunt indicate atunci când luați un tip de antibiotice (tetracicline).
Medicii avertizează că acestea trebuie evitate în perioada în care luați anumite antibiotice, cum este cazul tetraciclinelor.
Combinate cu ionii metalelor grele cum ar fi calciul sau magneziul aceste tetracicline formează chelaţi neabsorbabili, care le reduc drastic eficiența. Iar acest lucru înseamnă că organismul nu va răspunde la tratament, iar boala va evolua, notează vbiz.ro.
Medicii recomandă evitarea pe cât posibil a combinațiilor tetraciclinele cu iaurt, lapte, brînză, medicamente antiacide sau cu produse pe bază de fier.
Dacă, totuși, consumați produse lactate când luați acest antibiotic este indicat să lăsați măcar o pauză de două ore între administrarea tetraciclinei și produsul lactat.
Mihaela Bilic, nutriționist, susține că nici sucul de grapefruit nu trebuie consumat atunci când luăm medicamente.
„Pe lângă vitamine, antioxidanți, fibre și multă apă, el conține o substanță care blochează enzimele hepatice. În aceste condiții anumite medicamente nu mai sunt metabolizate optim și ajung în sânge într-o cantitate mare (efect de supradoză). Tot sucul de gref poate bloca transportul unor substanțe active din medicamente și să reducă în consecință eficacitatea acestora.
Interacțiunea variază de la o persoană la alta, poate apărea la consumul unui singur pahar de suc și poate persista timp de 2-3 zile. Este bine să evitați asocierea sucului de gref cu tratamentul antihipertensiv, antihistaminic, antisecretor, anxiolitic, antidepresiv, antiaritmic, hipolipemiant. De știut că restul de citrice (portocală, mandarină) nu au impact asupra eficacității medicamentelor”, scrie Mihaela Bilic pe Instagram.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…